Quan es coneixia com la carretera de Mataró, era una de les artèries més importants de la ciutat. Ara, però, amb el pas del temps, el paper del carrer de Pere IV ha canviat. JOAN MARIA SOLER, Taula Pere IV "Carrer de Pere IV és un carrer que està absolutament abandonat. És un carrer en què bona part dels espais estan buits, estan desocupats i no hi ha vida." Per revertir aquesta situació diversos agents locals han impulsat la Taula Pere IV, un espai de debat que es reuneix regularment. Ja han fet diverses accions, com una passejada popular o pintar les persianes dels comerços amb cares de veïns de la zona. També treballen per aconseguir la cessió temporal d'espais i solars buits per impulsar-hi projectes. GEMMA CANELA, Taula Pere IV "Que diferents espais, bé siguin públics o privats, poder fer una mica de mediadors entre les iniciatives que puguin sorgir. I, potser, aquests propietaris, tant públics com privats, que tenen espais desocupats des de fa molt temps. I una mica, que tothom hi guanyi." La revitalització del carrer també se centra en l'aspecte econòmic. En aquest sentit, prenen com a referent el model de les "régies de quartier" a França. SALVADOR CLARÓS, Taula Pere IV "La iniciativa social crea una organització que proposa activitat econòmica i activitat de serveis. Sobretot, serveis de manteniment de la comunitat. Per exemple, hi ha barris en els quals són els veïns del barri els que s'ofereixen com a treballadors." Realçar el patrimoni històric és un altre dels objectius. JORDI FOSSES, Taula Pere IV "Això, quan estigui en marxa, caldrà, de manera regular, poder fer una passejada pel carrer que revalori el conjunt. No els elements per si mateixos, que es poden entendre difícilment, sinó fent tot com un conjunt." La Taula Pere IV ha començat la transformació social, però, segons expliquen, no serà possible del tot mentre no s'executi la transformació urbanística que té previst fer l'Ajuntament.

La cita era a les 11 h a la placeta que hi ha al davant de la Parròquia del Sagrat Cor, al número 398 del carrer de Pere IV, entre els carrers de Fluvià i de la Selva de Mar, a l’actual barri de Provençals del Poblenou (el carrer de Pere IV travessa oficialment tres barris: el Parc i la Llacuna, el Poblenou i Provençals). S’hi han aplegat una cinquantena de veïns i veïnes de totes les edats que, en principi, tenien previst fer una passejada al llarg del carrer de Pere IV. Convertir-lo en un passeig és precisament una de les coses que reivindiquen. Però el dia no acompanyava i, davant del risc d’acabar totalment xops, han escurçat la passejada i han optat per centrar les activitats a la placeta: un vermut popular amb música i activitats d’animació per als més petits, un taller d’estampació de samarretes, un collage amb els desitjos de la gent del barri per al carrer… Més tard ha començat a ploure de debò i la jornada ha acabat dins dels locals de la parròquia.

L’Eix Pere IV fa temps que es mobilitza amb un objectiu clar: donar vida al carrer. Proposen l’ocupació temporal d’espais o solars buits per engegar-hi projectes d’interès social, cultural o comercial. La taula s’ofereix com a mediadora per buscar acords amb els propietaris, tant públics com privats, per a la cessió temporal d’aquests espais. Fins ara, ja han aconseguit posar d’acord molts comerciants del carrer de Pere IV amb artistes del col·lectiu Rebobinart per pintar cares de veïns del barri a les persianes dels establiments.

La revitalització del carrer també se centra en l’aspecte econòmic. En aquest sentit, prenen com a referent el model de les “régies de quartier” a França. Segons indiquen representants de la taula, es tracta de que la iniciativa social creï una organització que proposa activitat econòmica i activitat de serveis, sobretot, centrada en serveis de manteniment de la comunitat.

Aquest projecte de transformació social haurà d’anar acompanyat de la transformació urbana que l’Ajuntament té previst fer en aquest carrer. El projecte està pendent des de fa temps. El consistori va començar l’any passat a copsar l’opinió dels veïns sobre com hauria de ser en el futur el carrer de Pere IV. La taula Eix Pere IV recorda que només quan tiri endavant la reforma urbanística podrà arribar a ser una realitat la revitalització de Pere IV.