El corrent d’aire polar conegut com “jet stream” és el responsable que el clima sigui suau i relativament humit a bona part del continent europeu. Aquest corrent es caracteritza per formar unes ondulacions moderades (en vermell, al gràfic de sota), però aquestes ondulacions, segons els pronòstics de MétéoFrance i MetOffice, podrien canviar i fer-se més grans (en taronja). Si això acabés passant, el corrent es mouria més cap al sud i també es desplaçaria de forma més lentament.  Si aquesta hipòtesi es compleix, de forma inevitable afectaria la climatologia i tindríem, per tant, un estiu amb temperatures més fresques de les habituals.

Els científics expliquen la causa d’aquest canvi del “jet stream” per la diferència tèrmica entre l’equador i el pol nord, que ha disminuït en les darreres dècades, fruit de l’escalfament global.

Els models meteorològics a llarg termini es basen en paràmetres estadístics que, configurats a partir del canvi de recorregut del corrent, arriben a la conclusió que hi ha un 75% de possibilitats que aquest estiu sigui molt suau. Altres models meteorològics no obtenen els mateixos resultats perquè no preveuen que el corrent en jet tingui canvis tan pronunciats.