Un centenar de persones s’han agrupat als peus de la Generalitat amb pancartes contràries a la independència i favorables a la reforma d’Espanya. S’hi han pogut veure banderes republicanes i comunistes i un gran mur de 20 metres amb el lema “No volem murs, ni de Trump ni de Puigdemont”. L’acte ha estat organitzat per Retallades Zero.

“La majoria de gent d’Espanya i de Catalunya creuen que tota l’esquerra catalana és independentista, i això no és així“, explica la portaveu de Retallades Zero, Núria Suárez. Aquesta és una de les principals reivindicacions de la gent que s’ha reunit aquest dimarts a la plaça de Sant Jaume. Es tracta de l’inici d’una campanya per aconseguir aglutinar tota aquella gent que se sent d’esquerres i que no vol separar-se d’Espanya.

S’hi han pogut veure comunistes, anarquistes, socialistes i republicans sota la pancarta “Per la unitat del poble treballador, ‘no’ a la independència“. Suárez ha volgut recordar que, a part de no ser independentistes, també els uneix una tradició de “lluita conjunta” des de fa molts anys. “Junts hem lluitat per la llibertat democràtica contra el franquisme, contra la guerra de l’Iraq i contra ETA”, enumera la portaveu de Retallades Zero.

Pels assistents a la manifestació, “Rajoy i Mas són les dues cares de la mateixa moneda“. Creuen que, en el fons, ambdós representants polítics i els seus partits obeeixen les voluntats de les elits econòmiques i financeres “com el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional”.