La Fira per la Terra és un esdeveniment de caire ecologista que cada any es fa al Parc de la Ciutadella i al passeig de Lluís Companys. Hi participen diverses associacions que treballen en defensa del medi ambient, la majoria sense ànim de lucre.

Des de l’edició de 2013, la regulació de l’Ajuntament per a grans esdeveniments feia imprescindible complimentar una sèrie de documents que fins llavors no s’havien requerit i que l’associació considerava que no eren necessaris per dur a terme l’esdeveniment. Segons els organitzadors, l’Ajuntament pretenia que cadascuna de les parades i entitats que participen a la fira sol·licitessin individualment el permís d’ocupació de la via pública, mentre que els organitzadors consideren que l’esdeveniment s’ha d’autoritzar en el seu conjunt.

Dues edicions més tard, el desacord segueix vigent, tal com ha explicat a BTV Pep Puig, un dels impulsors de la fira. Defensa l’actuació de l’associació en aquest cas i diu que s’està pendent d’un recurs al contenciós administratiu: “És un tema de drets i els drets s’han de defensar”, diu. Considera que els organitzadors “compleixen les ordenances” però es neguen a facilitar les dades dels participants emparant-se en la Llei de protecció de dades. “La fira de la terra té prou tradició. Seria un escàndol que la fira no es pogués organitzar perquè algú se li passi pel cap”.

Respecte als objectius de la fira, Puig diu que es proposa a la gent “que reflexioni sobre l’afectació que el comportament dels humans té sobre la terra”, un fet que a Barcelona, assegura, cada cop es produeix més “Cada vegada fem més reflexió sobre el que mengem, sobre la contaminació… coses que fa uns anys no ens preocupaven”.