Tot i la prohibició del Tribunal Suprem de penjar banderes no oficials als edificis públics, aquest diumenge s’ha desplegat el penó amb els colors de l’arc de Sant Martí al balcó de l’Ajuntament. Com que no es tracta d’una bandera sinó que té un altre format, fonts municipals han explicat que no incompleix la normativa del tribunal.

Des dels disturbis de Stonewall el 1969, cada 28 de juny es commemora el Dia de l’Orgull i Alliberament LGTBI, per reivindicar els drets i llibertats d’aquest col·lectiu. El desplegament del penó l’ha fet l’alcaldessa, Ada Colau, acompanyada d’una persona de la Fundació Enllaç, de gent gran LGTBI, i una persona trans representant del sindicat de treballadores sexuals Otras.

Dia de l'Orgul LTGTBI

Colau ha reivindicat la jornada com una dia de lluita i esperança per defensar que no hi ha espai per a l’odi en una Barcelona que “celebra l’amor, la vida i la diferència”, i ha afegit que “més que mai hem de sortir de l’armari, hem de desconfinar l’orgull i el que hem de confinar són els discursos d’odi i el feixisme”. Al seu costat, l’activista trans Sabrina Sánchez ha defensat un dret essencial que, malauradament, en algunes ocasions encara es qüestiona o es veu amenaçat, que “les persones migrants, racialitzades i de gèneres diversos reivindiquem poder existir i viure en pau i tranquil·les”.

Precisament, segons un informe municipal, el racisme i l’LGTBI-fòbia són els tipus de discriminació més comuns a Barcelona, i les víctimes encara denuncien poc. Les dades del 2019 són alarmants: les agressions físiques i verbals han crescut un 41,6 % contra aquest col·lectiu i només a la ciutat de Barcelona se n’han registrat 73, la majoria a l’Eixample.

Un activista incansable

En el marc de la commemoració, s’ha homenatjat Armand de Fluvià, un dels primers activistes pels drets d’aquest col·lectiu. De Fluvià ha explicat que, en ple franquisme, quan van començar les reivindicacions, l’homosexualitat estava penada i la majoria de persones gais o lesbianes “es casaven, se suïcidaven o qui tenia diners se n’anava a fora”. A més, ha afegit: “Quan érem a la impremta per fer el número 1 de la revista, em tremolaven les mans i les cames, i vam dir: ‘T’adones que a partir d’ara som delinqüents?'”.

Manifestació, al carrer; Pride!, televisat

La crisi del coronavirus i les mesures de seguretat per prevenir el contagi del coronavirus han impedit l’organització tradicional de la gala Pride! BCN, que, per primera vegada a la història, es va fer televisada, a betevé. L’espectacle, conduït per Jordi Chicletol i Sharonne, va tenir un espai de record a Carmen de Mairena i va comptar amb les actuacions de Bad Gyal, Karina, Agoney Hernández o Ricky Merino.

Paral·lelament, aquest dissabte centenars de persones es van manifestar pel centre de Barcelona per reclamar l’alliberament sexual, afectiu i de gènere.