(Agències) L’històric neonazi Pedro Varela ha invocat el dret a la llibertat d’expressió per justificar la publicació i venda d’obres que difonien idees genocides. El primer dia del judici a l’Audiència, l’acusat ha convertit la declaració en un al·legat contra la persecució dels delictes d’odi: “Prohibir llibres és totalitari”.
Varela, propietari de la llibreria Europa, al barri de Gràcia, s’ha presentat com una víctima i ha denunciat la situació “d’indefensió” en què es troben els llibreters davant la legislació sobre delictes d’odi a Espanya on, “a diferència d’Alemanya i altres estats totalitaris, no hi ha un índex de llibres prohibits”. Alhora ha criticat que se l’estigui perseguint per vendre publicacions com ‘Mein Kampf’, d’Adolf Hitler, que ha detallat es tracta d’una obra que pot comprar-se en grans magatzems. “Si ho faig jo és un crim, però si ho fa El Corte Inglés no passa res”, ha assenyalat.
Varela ha considerat “ofensiu” que se l’acusi de difondre delictes d’odi
El llibreter ha considerat “ofensiu” que se l’acusi de difondre delictes d’odi ,”soc catòlic i humanista convençut, cal estimar l’enemic, inclosa la fiscalia”, ha sentenciat, i ha asseverat que, en tot cas, el que fa és “oferir llibres que no es poden comprar a altres llocs”. Varela ha assegurat que a l’espai físic de la llibreria i a la pàgina web de l’establiment es venien prop de 3.000 llibres de 26 editorials diferents i sobre més de 40 temàtiques molt diverses. Fins i tot, ha declarat, es comercialitzaven grans títols coincidint amb diades com la de Sant Jordi.
En la mateixa línia, ha justificat les conferències que s’impartien en una sala annexa de la seva llibreria, entre les quals les de l’exlíder del Ku Kux Klan David Duke i el negacionista britànic David Irving, i ha explicat que es tractava de meres presentacions de llibres amb les quals s’assegurava una tarda de vendes.
S’enfronta a una condemna de 12 anys de presó
Varela s’enfronta a 12 anys de presó per delictes d’odi i pertinença a organització criminal. La fiscalia l’acusa a ell i cinc persones més d’usar la llibreria, l’associació cultural EO i Ediciones O per propagar discursos d’odi i discriminació entre el 2006 i el 2016. L’acusat ha negat que ell i els altres quatre acusats fossin “una organització criminal” o que edités i comercialitzés certs títols amb la voluntat “d’incitar a l’odi o discriminar”.
En una declaració en la qual solament ha acceptat respondre a la seva defensa, ha insistit que no compartia el contingut de tots els llibres que tenia a la venda perquè “cadascun té les opinions que té, n’hi ha de tot, també menyspreables”, però, ha adduït, “si el públic els vol…”.