Els professionals pediàtrics coincideixen a prioritzar la vacunació a partir dels 16 anys (prevista a partir del juliol) abans que la franja dels 12 als 15 (encara sense data).
El cap de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, Juan José García, apunta que “no entra dins les prioritats” vacunar els adolescents d’entre 12 i 15 i fa una crida a definir l’estratègia a seguir. El director clínic de Pediatria de l’Hospital Trias i Pujol, el doctor Carlos Rodrigo, conclou que “la vacunació en aquests adolescents pot ser bona per protegir altres persones i per arribar a la immunitat de grup”, però recorda que en aquesta franja d’edat no hi ha pacients greus ni mortalitat. En aquest sentit, destaca que “com més gent vacunada millor, perquè hi haurà menys contagis”, però subratlla que cal prioritzar altres col·lectius. I conclou que la vacunació en adolescents “és convenient però no necessària”.
Des de l’Hospital Sant Joan de Déu, el cap de Pediatria apunta que la vacunació en els adolescents tindrà un impacte limitat sobra la salut pública perquè són pacients que passen lleu la malaltia. En aquest sentit, destaca que cal “seguir la incidència de la pandèmia per decidir què fer”.
No precipitar-se en la vacunació dels nens
En el cas dels nens de menys de 12 anys, el Ministeri d’Educació ha obert la porta a immunitzar-los a les escoles en els propers mesos. Els pediatres consultats demanen no precipitar-se, fer més assajos clínics en infants i consensuar la decisió. El cap de Pediatria de l’Hospital Trias i Pujol diu que “ara per ara no mereix la pena vacunar nens de 12 anys” i conclou que abans de fer-ho caldrà estudiar si té beneficis clars”.
Des del Sant Joan de Déu, García demana establir un criteri a escala europea i es pregunta que “quin sentit té vacunar nens sans si hi ha altres països amb un 1 % de vacunats”.
Fa temps que es debat sobre la conveniència o no de vacunar la població més jove. L’OMS demana prioritzar l’arribada de vacunes a països sense recursos abans que vacunar la població més jove.