La Societat Catalana de Pediatria aplaudeix el canvi de protocol en les quarantenes a l’escola que, en el cas d’infantil i primària, només s’hauran de fer si hi ha cinc positius o més a l’aula, o bé un 20 % de l’alumnat. “Estem contents que la gestió de la pandèmia comenci a tenir una mirada infantil”, ha remarcat la presidenta de l’entitat, Anna Gatell, que subratlla la importància “que els nens sans puguin anar amb normalitat a l’escola i que no es perdin els beneficis que suposa anar-hi, ja siguin directes per a ells com per a les famílies”.

Estem contents que la gestió de la pandèmia comenci a tenir una mirada infantil
Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria

Cap canvi en la gravetat de les infeccions

“Estem veient que, en general, amb l’òmicron la patologia greu no ha augmentat en els infants i que s’està comportant com una infecció vírica com qualsevol altra”, ha explicat Gatell, que ho considera un motiu important que permet relaxar les quarantenes a les aules. Sobre si la nova variant ha elevat el grau de transmissibilitat també entre els nens, assegura que no hi ha prou dades encara per arribar a una conclusió clara.

Gatell també ha recordat que un estudi català va determinar que “en el 75 % de les ocasions quan hi ha un alumne contagiat a l’aula no es produeix cap contagi”. Destaca que en “només en el 2,5 % es va produir un brot de més de cinc positius”. Són dades, però, que es van recollir abans de l’arribada de l’òmicron, molt més contagiosa.

L’aFFaC també celebra el relaxament de les quarantenes

Les famílies comparteixen l’opinió dels pediatres i assenyalen el desgast que causaven les quarantenes. La presidenta de l’aFFaC, Belén Toscán, recorda que l’aïllament i la no presencialitat ha causat un desgast important en infants i adolescents. “Vinculats a no anar a escola i a no poder-la gaudir de forma presencial han aparegut durant aquests dos anys altres problemes de salut mental i emocional en infants i adolescents”, recorda Toscán.

Campins creu que el canvi de protocol és imprudent

La presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, Magda Campins, creu que hauria estat convenient esperar a més endavant a fer aquest canvi. En declaracions a RAC1, ha dit que modificar les quarantenes a les escoles “en plena sisena onada i just després de Nadal és imprudent perquè podem tenir més transmissibilitat”.

Els sindicats reclamen minimitzar riscos

Els sindicats del món educatiu consideren també que s’hauria d’haver mantingut el protocol anterior i que s’hauria d’haver apostat per minimitzar riscos. Així ho defensa la responsable d’acció sindical i salut laboral de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, Mirnaya Chabas, que diu que s’hauria d’haver optat “per posar més personal, reduir les ràtios a les aules i distribuir mascaretes FFP2, en lloc de modificar les quarantenes”.