Aquest dimecres, 8 de desembre, es va encendre l’estel de la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, a 138 metres d’altura. A partir d’ara, cada tarda s’il·luminarà la torre de les sis de la tarda a les deu de la nit fins al 9 de gener. Però què passarà després de les festes? Després de la bona acollida de l’encesa de llums, avui s’ha sabut que el Patronat de la Sagrada Família ha encarregat un estudi que analitzarà si es poden il·luminar més punts del temple a partir de l’any vinent. Una proposta per a la qual caldrà l’aval de l’Ajuntament, en el marc de Comissió Mixta de Protecció del Paisatge Urbà.

Els veïns: “És una nova atracció turística”

Algunes entitats veïnals consideren que la il·luminació de la torre i l’estel és excessiva i provoca contaminació lumínica als carrers dels entorns. Des de l’Associació d’Afectats per la Construcció de la Sagrada Família, Salvador Barroso, es queixa amb ironia: “Gràcies a aquesta il·luminació fantàstica i meravellosa, l’Ajuntament de Barcelona amb el traçat que va des de Sardenya fins el carrer Marina tindrà un estalvi fenomenal de la il·luminació pública, no necessitarà encendre els llums del carrer.” Per la seva banda, l’Associació de Veïns de la Sagrada Família veu el projecte com una nova atracció turística i reclama al consistori que vetlli pel benestar del veïnat. El mes passat les dues entitats van explicar a ‘bàsics’ que l’estel era “un error i un horror estètic”.

L’estel, una nova icona per a Barcelona

Per contra, des del consistori creuen que el nou estel lluminós es tracta d’una nova icona per a la ciutat, més enllà de les referències religioses. Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona, diu que “és molt pertinent i bonic que s’encengui amb motiu de les festes de Nadal. Per tant, que pugui estar encesa durant les festes ens sembla una bona idea.”