Aquest diumenge serà el primer dia que els ciutadans podran accedir lliurement al patí d’accés a l’antiga presó Model, el primer pas d’ús veïnal que es fa de l’edifici. Serà un nou interior d’illa per als veïns que diumenge obrirà de 15 a 18 h, després de l’acte oficial que es farà diumenge al matí amb l’alcaldessa, Ada Colau. A partir de la setmana vinent obrirà de dilluns a dissabte de 10 h a 19 h. També es podrà accedir a l’interior lliurement en grups de fins a 30 persones cada 15 minuts.

Les visites a la presó es podran fer sense inscripció i es tindrà accés al pati d’entrada, l’espai de paqueteria, el locutori, el centre panòptic, les galeries 4 i 5 i el poliesportiu. Els horaris per fer-ho seran els  divendres de 15 a 18 h i els dissabtes de 10 a 18 h, a més d’aquest mateix diumenge.

Usos presó Model equipaments

Des de fora hi haurà una gran exposició fotogràfica de gran format que es col·locarà als murs exteriors de la presó amb imatges de com era la Model per dins just després de tancar-la, de manera que serà una gran finestra a l’interior de l’edifici. Pel que fa els actes de memòria històrica s’estrenaran aquest dilluns amb la segona Trobada de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista, que vol promoure les accions municipalistes per promoure querelles contra els crims del franquisme. A més, el 24 de febrer començaran les activitats del Centre d’Interpretació dels Moviments Socials amb un programa de conferències de diversa temàtica.

La Model: procés participatiu

El procés participatiu dels veïns es farà durant el primer semestre d’aquest any per definir-ne els usos definitius. L’any vinent el govern vol actualitzar i enllestir el Pla director del 2009, que ja havia previst diversos equipaments a l’espai, i finalment, el 2020 es volen començar les obres. El consistori hi invertirà 4,9 milions d’euros durant aquest mandat.