La Pastisseria Carrió, ubicada a Bailèn, al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, ha tornat a apostar per la innovació aquest Dijous Gras. Reconeguts amb el premi a millor coca de Sant Joan el 2019, per la seva reformulació de la coca tradicional de crema i pinyons, ara han volgut fer una nova versió de la coca de llardons. Aquesta vegada no hi ha un concurs com a al·licient, han adaptat la recepta tradicional per oferir l’opció vegana als clients. Aquest producte dolç, la botifarra d’ou i la truita són els protagonistes de Dijous Gras, que se celebra en especial als mercats municipals.

Sense llardons però amb una textura semblant

La coca de Dijous Gras vegana, com l’han batejat, porta una barreja d’ametlles, cacauets, blat de moro i trossos de galeta salada, elaborada expressament per al farcit. D’aquesta manera han trobat una textura cruixent molt semblant als llardons de la versió tradicional. També han aconseguit que s’hi assembli en l’aspecte, i és que en un primer cop d’ull, és molt difícil de distingir-les. El procés d’elaboració i la massa base de totes dues coques són els mateixos. Ja fa un temps que la Pastisseria Carrió no fa servir ni lactosa ni ous. Per això només ha calgut canviar el llard i els llardons per margarina i fruita seca.

coca dijous gras vegana
Farcit de la versió vegana de la coca de llardons abans de coure’l

L’aposta de la nova generació Carrió

Fa només dues setmanes que Oriol Carrió va començar a imaginar aquesta versió i fa pocs dies que va trobar la combinació cruixent que ha acabat duent a terme. La idea va sorgir perquè la seva dona, que és vegana, pogués menjar coca en aquest dia assenyalat, i fer així un pas més en la seva aposta per la matèria primera, la proximitat i el respecte pel medi ambient i els animals. Aquests trets són característics de la nova etapa de la Pastisseria Carrió, des que va passar a mans de la cinquena generació familiar, l’Oriol i l’Anna, el 2019.

Què és el Dijous Gras o Dijous Llarder?

El dia de la truita, la coca de llardons i la botifarra d’ou