Escolta aquesta notícia

“Les dones no guanyen concursos de pastisseria perquè no s’hi presenten”. Ho diu al betevé directe la Saray Ruiz, professora i primera dona a dirigir en 50 anys l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Ruiz parla amb coneixement de causa. El 2019 va ser també la primera dona a guanyar el premi a millor mestre artesà xocolater d’Espanya: “Des d’aleshores cap altra dona ha revalidat el títol”.

I per què les dones no es presenten als concursos? “Els homes tenen més necessitat d’alimentar l’ego que suposa guanyar un concurs. A nosaltres ens pot més el sentiment d’autoexigència i crec que hem d’aprendre a fluir més, a arriscar-nos sense por a què passarà o què diran”, explica Ruiz.

Un referent femení en l’àmbit de la pastisseria de competició

Ruiz assegura que li va costar presentar-se al concurs, però que va decidir fer-ho perquè les seves alumnes tinguessin un referent femení en l’àmbit de la pastisseria de competició.

Aquesta poca representació als concursos contrasta amb l’augment d’alumnat femení a l’escola que dirigeix Ruiz: “Cada cop hi ha més noies i cada cop són més brillants”. En els últims 10 anys, amb dades facilitades per l’EPGB, les noies premiades amb millor nota de cada curs superen els nois.

I a Barcelona trobem actualment molts exemples d’emprenedoria femenina en l’àmbit de la pastisseria com és el cas de la Ximena Pastor, al capdavant de L’Atelier; l’Ana Jarquín, a La Pastisseria Barcelona, o l’Alba Ruiz Ceamanos, a la pastisseria Morreig.

El cas més recent és 22:22 Cultura Dulce, el projecte de la mexicana Maite Otegui al carrer de París, 165. “Sempre ens han dit que les dones hem de ser a la cuina! I quan hi arribem resulta que manen els homes! Aquí estem posant-hi ganes per equilibrar la situació”, ens explica des de l’obrador on prepara brioxeria i rebosteria però també dos menús amb degustació de postres al plat.

Un pastís especial per commemorar el 8-M

Un altre nom propi de la pastisseria a Barcelona és el de l’Ana Jarquín. Amb el seu marit, en Josep Maria Rodríguez Guerola, lidera La Pastisseria Barcelona, al carrer d’Aragó, 228. Recentment han reformat l’espai de la botiga, que ara llueix amb més il·luminació i s’hi exposa el producte dolç com si fos una joia. Jarquín ha compartit en primícia com és el pastís que han preparat per commemorar el 8 de març : “Una massa de croissant arrebossada amb sucre de violeta farcida de mousse de mascarpone amb vainilla, xocolata blanca i una compota amb coulant de la fruita de cassís i violeta”.

Tant a la botiga com a l’obrador la presència de dones hi predomina: “Crec que les dones tenim ara molt potencial, força i visibilitat. És important l’equip que t’envolta i fer que aquesta força femenina estigui més present amb la sensibilitat, capacitat de crear, innovar i sumar”.

Més ajudes a les dones que volen emprendre

Un altre referent en el món de la pastisseria a Barcelona és la Ximena Pastor. Nascuda a Costa Rica el 2019 va obrir amb l’Eric Ortuño la pastisseria i escola L’Atelier. Ara mateix tenen botiga al carrer de Viladomat, 140, i a Doctor Fleming, 16. Abans de crear la pastisseria va treballar a l’Enigma i al Tickets, d’Albert Adrià, com a cap de partida de pastisseria i snacks.

La Ximena no creu que ara hi hagi més dones pastisseres: “Fins ara hem estat relegades a un segon pla però actualment tenim més reconeixement. Cada cop veig més dones estudiant o dedicant-se professionalment a la pastisseria”. Això sí, Pastor reclama més suport i ajudes a les dones que volen emprendre una carrera professional al sector més dolç: “Tenim molt a aportar!”.

Comparteix a: