Foto: Vicente Zambrano

El passeig de Gràcia celebra 200 anys d’història i per commemorar l’aniversari s’hi han programat activitats culturals, històriques i lúdiques. El tret de sortida seran les Festes de la Mercè del 2022 i es preveu que els actes s’allarguin fins al 2024. El programa no està tancat però el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, ja ha avançat que es vol traslladar algun concert de les Festes de la Mercè al passeig. A la presentació del bicentenari s’ha explicat que es treballa per dur altres esdeveniments que se celebren a la ciutat, com ara alguna actuació del Primavera Sound, del Festival de Pedralbes i alguna competició esportiva. L’organització vol organitzar-ne, a més, de propis.

El bicentenari ha estat considerat com a Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic en la Llei de pressupostos generals de l’Estat, aprovada el desembre del 2021. Per fer possible la celebració, s’està tramitant la creació d’un conveni de col·laboració entre l’Associació del Passeig de Gràcia, la Fundació Barcelona Promoció, i el Ministeri de Cultura, Hisenda i l’Ajuntament de Barcelona. L’acord permetrà bonificacions fiscals per a aquelles activitats que s’emmarquin dins de la commemoració.

El passeig de Gràcia: “És un projecte il·lusionant”

Sans ha destacat la importància de la celebració i confia que “aquests tres anys serveixin per recuperar el pols al centre de la ciutat, una vegada superada la pandèmia”.

Es tracta d’un projecte il·lusionant”, ha assegurat el president de l’Associació Passeig de Gràcia, ja que, diu, “atraurà
de nou els barcelonins i els visitants de la resta de Catalunya, Espanya i del món al centre de Barcelona”. Sans ha explicat que ajudarà a incrementar l’activitat econòmica del passeig.

De la creació a la transformació del passeig de Gràcia

La història del passeig es remunta a l’antic camí de Jesús, que era la via que comunicava la muralla nord de Barcelona amb la vila de Gràcia, d’on provenia la llet que es consumia a la ciutat, així com amb Sant Gervasi i Sarrià, els llocs d’estiueig per la burgesia barcelonina d’aquella època. El 1820 es va aprovar el projecte de l’enginyer Ramon Plana per millorar el camí, però les obres no van poder començar fins a la fi de l’epidèmia de la febre groga del 1821. La via central estava destinada als vianants i pels laterals circulaven els carruatges d’anada i tornada.

Amb el pas del temps es van anar inaugurant nous punts d’oci al passeig, com quioscos i cafès i es va il·luminar tot el carrer amb llums de gas. Amb el projecte Cerdà executat, el passeig es va convertir en l’avinguda que vertebra
l’Eixample a dreta i esquerra i en un dels carrers més amples de la ciutat.