L’entrada en vigor del certificat covid-19 per entrar als bars i restaurants aquest divendres —després de l’intent fallit de la setmana passada— ha estat rebut amb resignació per la majoria de responsables d’aquests negocis. Expliquen que a les estones amb poca clientela no els suposa un gran inconvenient demanar-lo però a les hores punta els afegeix estrès. “Entenem que estem en pandèmia però quan hi ha molta feina ens retarda moltíssim“, ha explicat a betevé el responsable d’un bar del passeig de Sant Joan. I no ha estat l’únic: “Als pics de feina ens toca molt els nassos haver de demanar el passaport”, ha lamentat Ismael Castro, cambrer del bar Los Gallos.

La setmana extra, després dels problemes tècnics per descarregar el certificat de divendres passat, ha donat aire a tothom. D’una banda, per descarregar el passaport. “Divendres passat vaig venir i em vaig quedar a fora perquè no el tenia, aquesta vegada ja vinc preparat”, comentava un client. I de l’altra, per adaptar els locals a la nova normativa. “Divendres passat ens va agafar per sorpresa i es van formar cues llarguíssimes”, ha explicat la responsable del bar Sandwichez del passeig de Sant Joan.

El passaport de la covid-19, una mesura temporal

Amb l’ús obligatori del passaport de la covid-19, la Generalitat vol evitar que les persones sense vacunar o amb el virus puguin accedir als locals per intentar contenir els contagis. Tot i que es preveia exigir-lo des del 25 de novembre, el govern va decidir suspendre’n l’aplicació pel col·lapse al web de La Meva Salut: es va formar una cua virtual de més de 363.000 persones. El govern català ja ha dit que es tracta d’una mesura temporal que es deixarà d’aplicar quan la situació es normalitzi.

El certificat de la covid permet acreditar que es té la pauta de vacunació completa, una prova diagnòstica negativa recent o que s’ha passat la malaltia darrerament. Fins ara, només s’havia aplicat a l’oci nocturn, que va reobrir a començaments d’octubre, i a les celebracions amb ball, com ara casaments. L’ampliació a la restauració, gimnasos i residències va rebre la setmana passada l’aval del TSJC, que considera que és proporcionada tenint en compte l’augment de contagis.