El quadre de llums és un bon reflex de l'estat en què es troba l'edifici. Només hi queden quatre comptadors d'electricitat. La resta o els han robat o s'han engantxat il·legalment a la xarxa. A dins del bloc les coses no han canviat gaire. A l'escala continua acumulant-s'hi la brutícia i l'ascensor ja fa temps que no funciona. Però a l'àmbit administratiu sí que s'ha fet un pas endavant. Ha començat el procés per adjudicar els pisos. Es farà en règim de lloguer social, és a dir, molt per sota del preu del mercat. Abans, però, caldrà desallotjar les famílies que hi viuen de forma il·legal. L'edifici el va construir l'Incasòl fa un parell d'anys però no el va arribar a adjudicar mai. DOLORES FLORES, veïna "Cuando entré estaba la puerta abierta y me metí, porque tengo dos niños pequeños y un marido y me metí." Algunes famílies diuen que han intentat posar-se en contacte amb l'Incasòl per pagar, ni que sigui, un lloguer simbòlic però no els han respost. Ara s'ho miren tot plegat amb preocupació. NATI PÉREZ, veïna "A mí me interesa coger un alquiler pero se me ha negado... así que sea lo que Dios quiera." DOLORES FLORES, veïna "En ningún momento me he negado a pagar, yo quiero que me pongan un alquiler pero no nos dan ninguna opción" De moment una quinzena de pisos ja s'han quedat buits i els han blindat per evitar problemes. Des de fa un mes, a la finca del número 248 hi ha seguretat privada per evitar que algú torni a ocupar els pisos. Ara l'associació de veïns demana que es faci el mateix als altres dos edificis que hi ha al costat. En teoria a la primavera s'ha de desallojar tot l'edifici i començar-ne les obres de rehabilitació. I això que l'edifici només té dos anys. Paral·lelament, s'adjudicaran els pisos. La idea és que un cop acabi la reforma, els inquilins ja tinguin les claus a la mà i evitar així que ningú els pugui tornar a ocupar.

En teoria a la primavera s’ha de desallotjar tot l’edifici i començar-ne les obres de rehabilitació. I això que l’edifici només té dos anys. Paral·lelament, s’adjudicaran els pisos. La idea és que un cop acabi la reforma, els inquilins ja tinguin les claus a la mà per evitar així que ningú els pugui tornar a ocupar.

De moment, aquest dimecres només s’ha fet un tràmit burocràtic per començar el procés d’adjudicació dels pisos. Després se’n farà el sorteig entre les persones que estan apuntades a la borsa d’habitatge públic. Els pisos es posaran en lloguer social, és a dir, a un preu per sota del de mercat. De fet, l’associació de veïns del barri ja feia temps que demanava que s’optés per aquesta opció.

El bloc el va construir l’Incasòl fa uns dos anys i mig. En principi eren pisos de compra però l’organisme públic no els va arribar a adjudicar mai. A poc a poc hi van arribar diverses famílies del barri que van forçar les portes i s’hi van instal·lar a dins. De les tres escales que hi ha, dues estan en molt mal estat. L’altra, on vivien fins fa poc famílies reallotjades, té vigilància privada i gràcies a això s’ha evitat que tornin a ocupar-ne els pisos.

La finca, segons els veïns, està generant greus problemes de convivència. De fet, segons l’associació de veïns, la mateixa policia els ha reconegut que la inseguretat a la zona ha augmentat últimament. Fins i tot els operaris de neteja han de treballar amb casc perquè no és el primer cop que els llancen brossa i tot tipus d’objectes des de la finestra. Les zones comunes de l’edifici estan molt malmeses perquè els veïns ho han robat tot per revendre-ho al mercat negre.