La parròquia de Sant Cebrià, a la Teixonera, és la primera documentada a l’estat espanyol que ha instal·lat plaques fotovoltaiques per autoabastir-se energèticament. Des de principis del 2019, la parròquia funciona amb energies renovables. Les plaques no els permeten encara abastir tota l’activitat del menjador social que acull als matins, però sí que genera energia de sobres durant el dia, que cedeixen gratuïtament a la xarxa. Asseguren que el mateix papa Francesc ha recordat recentment la necessitat que l’Església se situï al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic i que, per això, han impulsat la iniciativa.

Una parròquia pionera per donar exemple

La parròquia ha instal·lat 10 plaques al terrat. I ho han fet convençuts que cal actuar contra el canvi climàtic. “Ja que el 2021 és la data que la Comunitat Europea ha donat perquè es comenci a implementar aquesta energia renovable per llei”, explica Joan García, el rector de la parròquia, “nosaltres ens hem volgut avançar i ser pioners perquè altres també ho facin. D’alguna manera aspirem a canviar mentalitats“.

Cal finançament per a 17 plaques més

De moment, les plaques no són suficients per subministrar tota l’energia que necessita la parròquia. Per això, també han de consumir energia de la xarxa convencional, sobretot per atendre les necessitats del menjador social que, cada matí, acull 40 usuaris. La instal·lació sí que els permet estalviar durant el dia. D’aquesta manera cobreixen el consum de tres neveres i dos congeladors industrials que funcionen de manera permanent. Però, a més d’estalviar, també cedeixen a la xarxa l’energia que els sobra en les hores de menys activitat de la parròquia.

Després de l’èxit de la iniciativa, el rector ja s’ha posat mans a la feina i ha encarregat un segon projecte per instal·lar 17 plaques al sostre. Ara, estan en espera d’aconseguir finançament per fer-ho possible.