Alumnes dels Salesians de Sarrià han ideat un aparcament de patinets elèctrics on es podran recarregar amb energia solar i eòlica. La idea va ser de l’Eric Santiago i el Miguel Murillo, però en el projecte han treballat una trentena d’estudiants de diferents graus mitjans del centre educatiu. Fa sis mesos que treballen en el seu desenvolupament i esperen que passi a ser una realitat dins el pati dels Salesians a final d’aquest curs.

Recarregar els patinets mentre estan aparcats

El pàrquing de bicicletes del pati dels Salesians de Sarrià s’ha quedat petit, i no per les bicis sinó per la quantitat de patinets elèctrics, que ha augmentat molt en l’últim any. “Vèiem que molta gent d’aquesta escola venia de fora de Barcelona i venia normalment en patinet elèctric. Per això, vam veure la necessitat de fer un pàrquing de recàrrega“, explica Eric Santiago, alumne dels Salesians de Sarrià, que ha ideat el projecte juntament amb el seu company Miguel Murillo.

“Com qualsevol dispositiu, les bateries del patinet, com les del mòbil, disminueixen el rendiment a mesura que s’utilitzen. Al centre hi ha molta gent que és de fora i fa moltes hores que no carrega el patinet. És d’agrair poder sortir d’aquí amb el patinet carregat, i més, poder-lo carregar mentre estàs a classe“, afegeix Murillo.

Un estudiant aparcant el patinet al pàrquing actual de bicicletes dels Salesians de Sarrià

Càrrega amb energies renovables

Els aparcaments rebran l’energia de plaques solars i aerogeneradors, que es convertirà en energia elèctrica i s’emmagatzemarà en bateries. Tindrà una estructura metàl·lica i està pensat perquè sigui modular i es pugui transportar a qualsevol lloc amb facilitat. Els usuaris podran accedir-hi amb una identificació amb clau electrònica.

Aquest ha estat un projecte realitzat per 30 alumnes de diferents graus dels Salesians de Sarrià, des de mecanització, telecomunicacions o administració, entre d’altres. L’aparcament es construirà al taller dels Salesians de Sarrià i s’instal·larà al pati de l’escola, en un lloc ben assolellat.

El projecte, Premi Don Bosco 2021

Amb aquest projecte de pàrquing intel·ligent amb recàrrega sostenible, els dos estudiants de Formació Professional han obtingut el Premi Don Bosco 2021 al millor treball d’investigació en enginyeria. El jurat ha valorat la idea però, també, el fet que es tracti d’un projecte transversal que requereixi coordinació i treball en equip.

Aquest no és el primer reconeixement que guanyen estudiants dels Salesians de Sarrià. L’any 2017, dos estudiants ja van guanyar el Premi Don Bosco per dissenyar un dron detector de mines antipersones, i el 2018, tres alumnes van guanyar el concurs Repte Emprèn de La Caixa per idear una polsera que detecta el nivell de contaminació atmosfèrica.