La consellera d’Interior, Núria Parlon, i el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, s’han reunit amb les entitats aquest dimecres per presentar-los el nou pla de xoc contra la multireincidència a Barcelona, que l’han rebut positivament. Com es va anunciar el 4 de desembre, la ciutat tindrà cinc jutjats nous i la Guàrdia Urbana podrà accedir a noves eines per identificar els multireincidents. Espadaler ha concretat que totes aquestes mesures estaran totalment operatives el febrer del 2025.
Cinc jutjats nous i 15 funcionaris més
Segons va detallar el govern, hi haurà quatre jutjats penals i un jutjat de guàrdia més per potenciar que se celebrin judicis ràpids en un termini de sis mesos, menys de la meitat del temps d’espera actual, que és d’entre 13 i 14 mesos. A més, també hi haurà 15 places més per a funcionaris al sector. En total, la ciutat tindrà 33 jutjats de penals, dos més que la capital de l’estat. Espadaler ha detallat que el Departament de Justícia ja ha comunicat les modificacions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per tal de completar el tràmits necessaris segons el calendari establert.
Noves eines per la Guàrdia Urbana i més mossos
Per la seva banda, el conseller també ha explicat que el Ministeri de Justícia està treballant per modificar la legislació que permetrà a la Guàrdia Urbana accedir a la base de dades policial per saber si la persona que s’acaba de detenir és multireincident. L’Ajuntament ja ha començat a formar els agents per utilitzar-la.
Parlon ha dit també que augmentaran els efectius dels Mossos d’Esquadra per treballar la prevenció i també la reacció. La consellera ha considerat important reforçar les tasques d’investigació i també el nombre d’agents que es dediquen a crear xarxa i comunitat intercanviant informació amb comerços, entitats, associacions i altres col·lectius.
Suport del Govern espanyol
La necessitat de crear un pla especial va sorgir arran de les conclusions de la Comissió Municipal sobre la multireincidència que proposava mesures per fer front a la multireincidència delictiva, sobretot en els casos de delictes lleus, i aconseguir que els procediments judicials corresponents es portin a terme en els terminis legalment previstos. Jaume Collboni va traslladar-les al ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, que va activar el procediment. El projecte s’ha elaborat conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.