Al CaixaForum es farà la primera parada de la instal·lació itinerant de “Parla Obertament” que estarà en aquest equipament aquest dimecres, divendres i dissabte. S’hi poden trobar diferents preguntes en què el ciutadà ha d’endevinar la resposta entre quatre possibilitats. Una de les qüestions és: Quina és la taxa d’atur entre les persones que tenen un trastorn mental? La resposta és un 62 %, una xifra força alta. Els ciutadans que visitin el muntatge podran conèixer en primera persona testimonis que tenen una diagnosi: des de depressions, trastorns alimentaris, ansietat, fòbies i trastorns psicòtics, entre d’altres. Molts d’ells són voluntaris de la mateixa entitat.

“Quan la mútua que em va donar la incapacitat em va felicitar”

Hem parlat amb l’Andrea Quintana, dona de 40 anys i que des dels 14 conviu amb una depressió, després que li diagnostiquessin per un intent de suïcidi. “La societat en general no s’adona que ens estigmatitza”, ha explicat a betevé. Actualment ella té una incapacitat absoluta per treballar. És correctora de professió i fa sis anys que ja no exerceix. “Recordo el dia que la mútua em va donar la incapacitat i em va felicitar”, ha dit l’Andrea, molesta amb la resposta que va rebre llavors quan el seu objectiu sempre ha estat tornar a treballar. Segons Quintana, “quan en una empresa dius que tens un trastorn ja no et volen contractar”. Per aquest motiu molts dels malalts opten per l’ocultació per evitar discriminacions, sobretot en el món laboral.

Mirar la salut mental en positiu

En la darrera Enquesta de salut de Catalunya del 2014, un 51 % dels catalans no donaria cap responsabilitat o dubtaria de donar-la a una persona amb trastorn mental. L’objectiu de l’entitat Obertament és capgirar el resultat de l’enquesta i erradicar l’estigma que hi ha sobre aquestes persones. Moltes d’aquestes persones poden treballar, estudiar i fer una vida normal com qualsevol altre. El problema arriba quan molts d’ells han de dur una doble vida per amagar la malaltia i evitar ser assenyalades.

A partir del 28 de febrer, els usuaris de la Línia 3 del metro podran participar de la campanya “Parla Obertament” a l’estació de Llars Mundet. La instal·lació s’ubicarà en el vestíbul d’una parada per on passen cada dia centenars de joves que van cap a la Universitat de Barcelona.

Obertament ha fet fins a cinc campanyes per lluitar contra l’estigma, moltes han tingut com a protagonista un sofà per evidenciar que s’ha de parlar d’aquest tema. Aquesta campanya ve acompanyada d’un anunci publicitari que s’emetrà per diferents mitjans de comunicació.