Riu Besòs

Els espais verds són beneficiosos per a la salut i s’associen a un increment de l’activitat física al seu voltant. Ara, a més, la comunitat científica revisa les publicacions fetes fins ara i conclou que aquest efecte també el tenen els anomenats espais blaus. Són aquells que tenen un recurs hídric a prop com ara una font, un riu, un llac o el mar. Un bon exemple n’és el parc fluvial del riu Besòs.

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) afirma que aquest espai evita set morts i sis casos de malaltia a l’any. La demència és la dolença que més s’ha previngut, amb un total de quatre casos evitats, una dona i tres homes. Amb tot plegat, es calcula que el parc fluvial ha estalviat 23,4 milions d’euros anuals a la salut pública. La investigació s’emmarca en el projecte europeu BlueHealth i s’ha publicat a la revista ‘International Journal of Environment Research and Public Health’.

La vida al costat del Besòs

El parc fluvial del Besòs recorre els últims nou quilòmetres d’aquest riu abans de desembocar al Mediterrani. Es tracta d’un espai de 22 hectàrees d’ús públic situat a la llera del riu entre les ciutats de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Hi ha àrees amb gespa i recorreguts per caminar i anar en bicicleta. La remodelació del parc fluvial del riu Besòs es va impulsar per millorar l’ecologia de l’àrea. Un objectiu que s’ha aconseguit, vist l’increment de flora i fauna al voltant del riu. Els beneficis s’han estès també a la salut de la població.