Al pa amb tomàquet li queda feina per fer si vol arribar a ser tan conegut com altres productes de la nostra gastronomia que els turistes sí tenen molt interioritzats. "Paella y tapas." Mentiríem, però, si no diguéssim que també hem trobat qui el coneix i l'ha tastat. "Pan de tomate me gusta mucho en Barcelona." "És típico de aquí y se puede encontrar en todas partes." Els restaurants fan una feina fonamental per donar a conèixer aquest plat de la nostra gastronomia i ens han explicat que el recomanen als clients que venen aquí a fer turisme i que encara el desconeixen. JOSEP HUGUET, director del Tapa Tapa Xiringuito "El nostre principal objectiu és que la gent el conegui, però, a més, utilitzem producte de la terra. Utilitzem una coca de vidre de Folgueroles, tomàquet de penjar d'horta catalana amb oli d'oliva." HELENA, La Playa "Si no lo piden ellos, se lo ofrecemos." "Ahora cuando voy fuera intento pedir pan con tomate, pero te lo ponen a rodajas." I és que cop el tasten se'ls fa difícil prescindir-ne.

Polèmiques a banda sobre el nom que se li aplica escrivint en castellà, la realitat és que el pa amb tomàquet és una proposta gastronòmica molt ben valorada pels turistes que visiten Barcelona. Ells potser no saben ben bé com se’n diu, però volen pa amb tomàquet. N’hi ha que ho demanen per acompanyar les tapes que volen tastar. De fet, és una tapa més. Però, si no, els cambrers acostumen a oferir-ho sempre.

Els restaurants fan, doncs, una feina fonamental per donar a conèixer aquest plat de la nostra gastronomia. “El nostre principal objectiu és que la gent el conegui, però, a més, utilitzem producte de la terra: una coca de vidre de Folgueroles i tomàquet de penjar d’horta catalana amb oli d’oliva”, explica el director del Tapa Tapa Xiringuito, Josep Huguet. Malgrat tot, també hi ha turistes que només s’interessen per la paella presumptament típica d’aquí i, llavors, la proposta del pa amb tomàquet els pot arribar a passar desapercebuda.