vacunacio nens catalunya covid 15 desembre

(ACN) La pandèmia de la covid-19 ha fet repuntar l’excés de pes en la infància i l’adolescència a Catalunya. Del 2006 al 2017 el sobrepès entre els menors de 4 a 17 anys s’havia estabilitzat al 14,8 % i l’obesitat s’havia doblat fins al 12,6 %, amb un total del 27,4 %. Però a finals del 2021 l’excés de pes sumava un 29 %, segons una enquesta de Save the Children. Les nenes de 4 a 12 anys tenen més excés de pes que els nens, i arriben al 41 % fins als 8 anys, però a l’adolescència la proporció s’inverteix i les nenes amb excés de pes només suposen el 16 % del total. Segons la renda familiar, les rendes mitjanes són les que tenen més excés de pes, amb un 31 %, seguides de les rendes baixes, amb un 25 %, i les altes, amb un 17 %.

Viure en una llar pobra augmenta un 50 % el risc de patir obesitat o sobrepès

L’informe recull que viure en una llar pobra augmenta gairebé un 50 % la possibilitat de patir obesitat o sobrepès en la infància respecte d’aquells que viuen en una llar de renda alta. Les llars amb menys ingressos, el 25 % del total, tenen menys possibilitats d’accedir als aliments necessaris per a una dieta equilibrada.

Amb la pandèmia s’ha reduït el consum de fruita i verdures

La pandèmia ha afectat el consum de verdures, reduint-lo. En especial, el consum de fruita. Si el 2017 la meitat de la canalla d’entre 4 i 14 anys consumien fruita diàriament, en el moment de la realització de l’enquesta aquest valor es va reduir fins al 39 %. També s’observa que el 44 % dels nens i nenes de les llars de renda alta a Catalunya consumia fruita diàriament. No obstant això, només un 32 % ho feia a les llars de renda baixa. De la mateixa manera, el consum diari de verdures s’ha reduït del 32 al 22 % de les llars. En un 31 % de les llars de renda alta els infants mengen verdura diàriament, mentre que això només passa en un 19 % de les llars més pobres.

Pel que fa a l’activitat física o esportiva, el 66 % dels infants i adolescents en feien regularment abans de la pandèmia, un percentatge que s’ha reduït al 53 %. En canvi, s’ha doblat la xifra dels menors que en feien ocasionalment del 21 al 40 %. Els que mai fan activitat s’han reduït a la meitat, del 13 al 7 %. Alhora, l’estudi detecta que els que fan més activitat física també són els que mengen més fruita i verdura.

L’OMS recomana que els menors dormin unes deu hores diàries. Si el 2017 el 92 % dels infants dormien menys d’aquestes hores, ara el percentatge ha baixat al 86,8 %. També s’han reduït les hores de pantalles, ja que els menors que passen una, dues o quatre hores diàries han baixat respecte al 2017. Els que en passen tres o cinc han pujat lleugerament.