La transformació dels entorns del Born ha portat al barri aquesta nova imatge, però també aquesta altra. Els veïns es queixen que la remodelació a favor d'aquest nou centre cultural ha anat en detriment de la convivència al barri i els ha causat, diuen, força inconvenients. ANTONIO LINARES "Yo calculo que habran quitado unas 500 plazas de aparcamiento. No hay plazas suficientes. Y de eso se quejan los vecinos." També es queixen del que qualifiquen d'invasió de les terrasses. Asseguren que no compleixen la normativa pel que fa als horaris i que el soroll que causen és constant. A més, la nova plaça creuen que serà un bon escenari nocturn. MELISSA LÓPEZ "Jo hi veig un botellon diari. No es pot tenir tot, si vols un barri pel turisme durant el dia també hi ha el perill que sigui durant la nit." Però les queixes no se centren només a la nit. Molts veïns diuen que amb les restriccions de circulació han quedat aïllats. OLGA PÉREZ "Nos han quitado las fruterías, todo. Se está quedando un barrio de terrazas, bares y actos commemorativos. Estamos un poco cansados de tanto monumento y mausoleo para los muertos, y pensar un poquito más en los vivos." "Més enllà de l'ús d'aquest edifici els veïns es queixen que no se'ls ha tingut en compte en el procés de remodelació i se senten expulsats, diuen, per donar pas als turistes i les terrasses." Una versió que l'Ajuntament desmenteix. Assegura que les queixes són minoritàries i que en tot moment ha mantingut el diàleg amb els veïns. FRANCESC FÀBREGAS "L'Ajuntament dirà que s'han fet processos de participació però és nul. Perquè tot està fet, només busquen l'aprovació dels veïns i els veïns no hi estem d'acord, des del projecte inicial del mercat del Born ni el què és ara." Però la preocupació s'estén també de cara al futur. Els veïns denuncien que tota aquesta part del passeig de Picasso que encara està buida també quedarà encerclada per més terrasses, tal com preveu el pla. Molts temen que el Born acabi sent la continuació de la part més turística de Ciutat Vella.

Falten només quatre dies per a la inauguració d’El Born Centre Cultural. Un projecte que finalitzarà després de més d’un any d’obres per urbanitzar els entorns de l’antic mercat. Un any en què els veïns han patit les obres i que, gairebé un cop acabades, no els agraden les conseqüències que han portat al barri. Expliquen que s’està convertint en una zona de “turistes, terrasses i soroll”, i això va en detriment, diuen, de la bona convivència dels veïns. A més, es queixen que se’ls han eliminat places d’aparcament, un argument que l’Ajuntament desmenteix i assegura que se n’han habilitat de noves davant dels jutjats per compensar les que s’han perdut.

A més, l’Ajuntament defensa que durant tot el procés s’ha mantingut el diàleg amb els veïns a través d’una comissió de seguiment en què, en tot moment, diuen, tothom ha pogut exposar el seu punt de vista. Alguns veïns, però, diuen que aquestes reunions eren simplement informatives i no han tingut marge de decisió.

En definitiva, alguns veïns creuen que la remodelació es basa en una decisió política que beneficia uns pocs i perjudica la majoria de famílies que viuen al barri. Per això asseguren que mantindran la seva posició i lluitaran perquè les terrasses i el turisme no anul·lin la vida del Born.