ÚRSULA, afectada "M'han dit que ja m'havien assignat un habitatge i que l'havia d'accepatr i jo els hi he dit que pel meu arrelament i per la meva malaltia, que no l'acceptava, que si no hi hagués pisos buïts al meu barri, l'acceptaria, però que havent-hi pisos buits, que no l'acceptava, i al final hem quedat que parlaran amb la Mesa d'Emergència d'Hospitalet i que dimecres ens donaran una resposta concreta. Si dimecres no ens donen una resposta concreta, tornarem." SÍLVIA GRAU, directora operativa d'Actuacions Urgents de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya "En les converses d'avui, nosaltres hemr ecollit les seves peticions, hem recollit les seves manifestacions, les seves al·legacions i ho tornarem a traslladar a la Mesa de l'Hospitalet perquè tornin a considerar les noves aportacions que ens han fet avui. Aquest dret al reallotjament no té perquè passar necessàriament dins el mateix habitatge. Els habitatge que tenim a l'Agència són habitatges protegits i que, per tant, també hi ha moltes persones que tenen necessitat d'aquest habitatge i que estan apuntats al registre de sol·licitants. Si una persona que pugui estar apuntada al registre de sol·licitants perquè té la perspectiva que un dia pugui tenir un habitatge protegit amb un import molt més baix, no li arriba mai perquè ens van ocupant aquests habitatges, quin ús estem fent del nostre parc."

L’Úrsula i la seva família fan ocupar el pis després que ella es quedés sense feina. Des del principi es va oferir per pagar un lloguer social per aquell habitatge o altres dels que, segons assegura, estan buits al mateix barri. Fa un temps, se li va reconèixer el dret al reallotjament amb lloguer social, però el pis que li han concedit està al barri de la Florida. Ella no l’accepta al·legant motius de salut, ja que fa 9 anys que la tracten regulament a l’Hospital de Bellvitge d’una malaltia, i perquè considera que “havent-hi pisos buits aquí, no vull marxar del barri on he viscut sempre”.

Després de reunir-se amb ella i amb representants de la PAH, des de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya s’han compromès a tornar a parlar amb la Mesa d’Emergències de l’Hospitalet, que porta el cas, perquè torni a valorar que puguin quedar-se al barri. Sílvia Grau, directora operativa d’Actuacions d’Urgència de l’Agència de l’Habitatge, ha explicat però que el dret al reallotjament no té perquè ser al mateix barri i ha negat que a l’Hospitalet hi hagi pisos públics que estiguin buits si no és perquè han estat okupats o se n’ha de recuperar la titularitat.

La PAH denuncia altres casos similars

El cas de l’Úrsula no és únic. Al mateix edifici que ella hi viu la Mireia amb la seva filla. Fa 7 anys que van ocupar un pis buit perquè no tenien on estar-se i, segons explica, des d’aleshores demanen que els cobrin un lloguer social. Ara els han concedit el reallotjament però fora del barri, i per a la Mireia, això és un problema important ja que allà tenen una xarxa veïnal que les ajuda molt en el dia a dia.