Després de dies d’estira-i-arronses entre socis de govern, finalment PSOE i Unides Podem van pactar el reial decret que suspèn desnonaments durant l’estat d’alarma. La norma protegeix les famílies vulnerables tocades per la crisi de la covid-19 o bé que es trobaven en exclusió abans de l’esclat de la pandèmia. Entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) alerten, no obstant això, que el decret exclou alguns col·lectius, com la gent gran que ocupa un habitatge.

Critiquen que, a més, en ocasions depèn de la interpretació que el jutge faci de la norma. “Si ets una persona sola o gran que t’has vist obligada a ocupar, no estàs coberta pel decret i pots ser desnonada“, afirma Santi Mas de Xaxàs, portaveu de l’entitat. En el cas de les ocupacions, el decret preveu suspendre desnonaments si es tracta de persones econòmicament vulnerables i sense alternativa, però s’han de complir altres supòsits: que el propietari sigui gran tenidor i que hi hagi persones dependents, menors o víctimes de violència masclista.

21 desnonaments a Ciutat Vella, la setmana vinent

Precisament, tenint en compte els límits del document, aquest dilluns el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va demanar una llei que suspengui “tots els llançaments”. De fet, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, va revelar que la setmana vinent, només en dos dies i en plena tercera onada de coronavirus, hi ha fins a 21 desnonaments previstos a Ciutat Vella. Ara bé, tant la PAH com col·lectius prohabitatge del districte asseguren que molts dels programats s’acaben suspenent.

Des de Resistim al Gòtic expliquen que cada setmana els consten entre 30 i 40 llançaments a Ciutat Vella però que, a la pràctica, molts acaben paralitzats gràcies al decret estatal i, per tant, sense executar-se. L’Amparo Martínez, per exemple, és una veïna de tota la vida del Gòtic que aquest dimarts ha evitat que la fessin fora de casa. Sigui com sigui, el que és clar és que hi ha alguns casos que el decret encara deixa desemparats, com el de la Luisa, desnonada de la Prosperitat, a Nou Barris.