Els pagesos que treballen els terrenys de La Ponderosa i els petits agricultors d’autoconsum de parcel·les veïnes respiren una mica més tranquils, després que l’Ajuntament de Barcelona i el de Montcada hagin acordat blindar l’última finca agrícola de la ciutat per transformar Vallbona en un ecobarri. Un projecte que serà possible quan es requalifiquin els terrenys, que per primera vegada passaran de ser sòl urbanitzable a sòl agrícola.

Conservació d’un estil de vida

La transformació de Vallbona en un ecobarri i la protecció de La Ponderosa suposa la conservació d’un estil de vida i eliminar l’amenaça que sobrevolava aquests terrenys, on s’havien arribat a projectar fins a 2.000 habitatges anys enrere. Segons l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquesta requalificació “és una fita extraordinària“.

Després de l’anunci, Purificación Robles, una de les pageses que treballen les terres, ha reclamat que l’entorn es preservi i “continuï com fins ara”. Defensa que agricultors com en Juan Ojeda, que porta 40 anys treballant un hort, “pugui continuar amb aquest estil de vida”.

Primera pedra d’una transformació

L’Associació Ecoveïnal Vallbona Viu considera que la requalificació dels terrenys i la creació d’un nou espai de recerca agroecològica a l’antiga granja del Ritz “és la primera pedra de la transformació integral d’un barri on poder viure”, afirma Mònica Palet. Creu que el projecte ajudarà a “naturalitzar i urbanitzar un barri que té unes mancances importants de mobilitat, serveis i centralitat per ser a la perifèria”.