La pacificació del carrer de Biscaia, al barri de Navas, s’engegarà la setmana del 20 de febrer. La reforma, com d’altres a Barcelona, pretén guanyar espai per al vianant i reduir-ne el dels vehicles a través d’urbanisme tàctic. L’actuació a Biscaia no es farà en tot el vial, només en el tram entre els carrers de Mallorca i Múrcia i els xamfrans corresponents a cada banda.

S’ha prioritzat aquesta zona perquè la mesura forma part del programa Protegim les escoles previst per al 2022 i afecta l’Escola Octavio Paz. Però les famílies, que fa anys que reclamen una pacificació de l’entorn, no estan satisfetes del tot amb la proposta feta pel consistori perquè voldrien que els ampliessin la vorera que tenen a l’única porta de sortida del centre, ubicada al carrer de Mallorca. Per ara s’ha previst només posar-hi jardineres de fusta davant de la barana.

Càrrega i descàrrega limitada

La intervenció, que forma part de la futura creació de la superilla Navas Sud – la Sagrera Sud, no preveu eliminar-hi el pas de vehicles, però es col·locarà mobiliari de manera alterna per obligar-los a circular en ziga-zaga i reduir la velocitat. La càrrega i descàrrega es mantindrà en el tram central del vial però es limitarà a un horari concret.

Al xamfrà entre el carrer de Biscaia i Mallorca es crearà, a més, un placeta. S’hi posarà aparcament per a bicicletes, jardineres, bancs i taules de joc. Aquest espai vol facilitar la sortida dels alumnes de l’Escola Octavio Paz, si bé el centre es troba a uns metres més enllà, al carrer de Mallorca, i és també per això que des de l’AFA no creuen que sigui suficient.

Un radar davant l’escola?

L’associació de famílies recorda que aquest tram de Mallorca és l’únic que té quatre carrils i, de fet, el més proper a la seva vorera és per on circulen els autobusos. Mariela Pica, membre de l’AFA, assegura que sovint els vehicles passen a més velocitat de la permesa i, per això, han escrit una instància a l’Ajuntament perquè es redueixi la velocitat a 30 quilòmetres per hora davant l’escola i s’hi instal·li un radar sancionador per fer complir la norma.