Una de les característiques que ha diferenciat la cinquena onada de la pandèmia de les anteriors és com ha afectat especialment les franges d’edat més joves, per a qui la campanya de vacunació ha arribat més tard. Prova d’això és que a mitjans de juliol la meitat dels ingressats a les UCI per covid-19 eren menors de 50 anys. En les últimes setmanes, però, s’ha vist una millora en les xifres d’aquest grup d’edat, mentre que els majors de 50 anys tornen a omplir majoritàriament les unitats de cures intensives.

El 12 de juliol, els menors de 50 anys van marcar el màxim d’ocupació a les UCI, el 48,7 % dels pacients crítics per covid-19. Des de llavors, la proporció entre els dos grups d’edat s’ha anat distanciant i els majors de 50 anys han anat ocupant més llits a les unitats de cures intensives, fins a arribar al 71 % dels ingressats a les UCI el 4 d’agost.

Tres de cada quatre pacients crítics per covid-19 de Barcelona, majors de 50 anys

La diferència entre els majors i els menors de 50 anys ingressats a les UCI per covid-19 s’ha enxamplat més en el cas de Barcelona ciutat. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, el 24,8 % dels ingressats a les UCI són menors de 50 anys. Fa tres setmanes, el 10 de juliol, aquest grup d’edat representava el 47,1 % dels pacients crítics.

La franja d’edat dels 60 als 69 anys, la que més creix a les UCI

Si bé a principis de juliol la franja d’edat dels 40 als 49 anys i la dels 60 als 69 anys tenien un increment similar, des de mitjans de mes el grup dels majors de 60 anys ha crescut exponencialment a les UCI. En els últims dies, també ha augmentat el grup d’edat dels 70 als 79 anys.

En canvi, la resta de franges han millorat amb una excepció, la dels pacients crítics d’entre 30 i 39 anys, que han tingut un repunt en la tendència a la baixa de l’última setmana.