El fundador d’Open Arms, Oscar Camps, s’ha mostrat satisfet per l’anunci que rebrà la Medalla d’Honor de la Generalitat juntament amb la capitana de l’embarcació Seawatch 3, Carola Rackete. La proposta la va fer el president de la cambra, Roger Torrent, i la Mesa del Parlament la va aprovar aquest dimarts. Tot i això, Camps ha alertat els governs que els vaixells necessiten benzina i, per tant, el que necessiten “no són premis, sinó diners”.  Aquestes declaracions les ha fet aquest dimecres durant una reunió amb el president del Parlament al port de Badalona, on Open Arms està acabant d’enllestir un nou vaixell per fer missions al Mediterrani.

Camps critica l’actitud de les institucions

El fundador de  Open Arms ha explicat que en els darrers quatre anys l’ONG ha rescatat 59.600 persones del mar: “És una xifra escandalosa que hauria d’avergonyir molts governs”. A més, el fundador de l’entitat ha recordat que “ningú no és immigrant en aigües internacionals” i que el que cal és “salvar vides” perquè ja hi haurà temps de decidir en quina situació es troben quan arribin a un port segur. “No podem abandonar-los enmig del mar“, ha sentenciat.

Oscar Camps ha lamentat la situació que s’està vivint al Mediterrani i la posició dels estats membres de la Unió Europea: “Ja ens criticaven l’any 2015 quan estàvem a Grècia, hem vist com els 28 presidents dels països de la UE s’unien per desacreditar el salvament i retiraven operacions del Mediterrani”. A més, ha criticat l’actitud d’alguns estats, com l’espanyol, que “estan fent servir la via administrativa per bloquejar els vaixells humanitaris i tapar les vulneracions de drets humans”.

Els motius del Parlament per atorgar-los la Medalla d’Honor

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha explicat que la Medalla d’Honor de la Generalitat a Oscar Camps i Carola Rackete és una forma de reconèixer la feina importantíssima que fan al Mediterrani i ha remarcat que “davant el silenci còmplice de la majoria d’estats del nostre entorn, el Parlament no només vol posar de manifest la necessitat d’ajudar en aquesta crisi humanitària, sinó reconèixer la feina que fan entitats com Open Arms”. Torrent també ha titllat d’inacceptable que el Govern espanyol dificulti la feina d’entitats com Open Arms amb multes de 900.000 euros.