Oriol Mitjà ha criticat amb duresa la gestió actual del govern de la crisi del coronavirus. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mitjà ha explicat que creu que s’ha tardat a fer servir eines útils per combatre la covid per una “excessiva burocratització política” que ha alentit decisions com la compra de tests ràpids d’antígens o la posada en marxa d‘eines de traçabilitat com el Radar Covid.

Mitjà creu que en aquesta segona onada, “més dolenta i pitjor” del previst, les estratègies del govern “són massa febles”. I ha conclòs que entre totes les estratègies possibles, s’ha apostat per “no fer cap estratègia”.

Critiques a “l’excessiva burocràcia”

Mitjà ha carregat contra la gestió actual de la pandèmia i ha assegurat que hi ha motius “contrastables i demostrables per ser-ne crítics”. Ha exposat que Catalunya té 780 morts per milió d’habitants, segons ha dit, “és el tercer país amb pitjor taxa de mortalitat“.

En aquest sentit, l’investigador ha criticat que ara fa sis mesos es van acordar unes mesures amb el Govern que no s’han aplicat i per això s’ha animat a denunciar-ho ara.

Ha sentenciat que, tot i que es deu, en part, a les retallades pressupostàries passades, és atribuïble a “endarreriments inacceptables” en la presa de decisions en temps d’emergència. I ha posat com a exemple una residència d’avis en què es va tardar 14 dies a comprar els escovillons necessaris per fer PCR.

Mitjà, dins el govern?

En l’entrevista ha explicat que Quim Torra li va plantejar dirigir un comissionat per gestionar la pandèmia amb competències executives i rang de conseller. Segons Mitjà, que ha defensat que mai no ha estat vinculat a cap partit polític, el llavors vicepresident del govern, el republicà Pere Aragonès, va vetar-ho.

Oriol Mitjà assegura que va rebutjar el càrrec perquè, finalment, “no es donaven les condicions mínimes de neutralitat”. Ha afegit que quan va contactar amb el vicepresident, Pere Aragonès, ell  “va declinar” la seva voluntat d’ajudar, li va dir que les competències les tenia el Departament de Salut i que existien mecanismes de presa de decisió.