Segons els Mossos d’Esquadra, els detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat i actuaven amb uns rols definits. Atemptaven majoritàriament contra turistes i eren molt itinerants, perquè aprofitaven la temporada d’estiu en què hi ha més afluència de persones estrangeres a l’autopista per actuar. Per evitar que els detinguessin, però, marxaven de Catalunya durant un temps i actuaven en altres països. L’intendent dels Mossos Josep Guillot ha explicat que l’ordre d’allunyament de l’AP-7, que en aquest cas s’estableix fins que se celebri el judici, servirà per eradicar altres grups que furten en autopistes. Des de l’any passat els Mossos han detingut 109 persones relacionades amb aquest tipus de conductes i tenen obertes diverses investigacions.

Tots quatres detinguts tenen antecedents a diferents països d’Europa com França, Alemanya i Itàlia. De fet, se’ls ha pogut implicar en sis fets comesos en 20 dies en què haurien obtingut més de 5.000 euros, a banda de càmeres, telèfons mòbils, tauletes electròniques o ordinadors. Precisament, aquesta multireincidència ha fet que el jutge hagi dictat per primera vegada una ordre d’allunyament de 300 metres de l’AP-7 a tot Catalunya per als quatre detinguts. Per tant, tenen prohibit accedir a l’autopista, se’ls han retirat els passaports i també s’han iniciat gestions amb els jutjats europeus d’on viuen les víctimes per promoure rodes de reconeixement virtuals i evitar que el cas s’acabi arxivant.

El mètode de punxar rodes

El “modus operandi” dels detinguts era punxar una roda al vehicle de la víctima, seguir-la perquè s’aturés al voral i, en aquest moment, aprofitar per aturar-se i sostreure objectes de l’interior del vehicle. Ara bé, segons el grau d’especialització, hi ha grups que no punxen la roda. Directament fan indicacions al vehicle com si tinguessin algun problema per aconseguir aturar el vehicle al voral, a la mateixa àrea de servei o de descans de l’autopista. Amb l’excusa de prestar auxili, els autors distreuen les víctimes mentre aprofiten per furtar-los objectes de l’interior.