Centre de Barcelona i baixa la cobertura. Una situació que el experts en telecomunicacions creuen que ha de canviar. FERRAN AMAGO, degà del COETTC "Diem vull un 'smartphone', vull un altre 'smartphone' que sigui més potent i en canvi després no volem que les infraestructures estiguin adequades al mòbil que jo tinc. Per això és necessari canviar les infraestructures." El districte de Sant Martí i algunes parts de Montjuïc són les zones amb més mala cobertura de Barcelona. La nova ordenança de radiocomunicació consistirà a renovar les infraestrucutres velles, fer-ne de noves i també a controlar que totes aquestes obres compleixin la normativa mediambiental i de salut pública. Per fer aquestes inspeccions, s'augmentarà de 12 a 31 el nombre de sensors que controlen les radiacions de les antenes. Uns controls importants perquè, en els pròxims anys, es preveu que s'instal·lin més antenes sobretot per la liberalització del sector aprovada pel Govern espanyol el desembre passat. A Barcelona, se'n posaran unes 500 de noves en els pròxims tres o quatre anys. MANEL SANROMÀ, gerent de l'Institut Municipal d'Informàtica "Saludem la liberalització perquè es puguin posar les antenes que siguin necessàries, però al mateix temps assumim la feina que ens pertoca com a Ajuntament perquè tot això sigui harmònic. De manera que estiguin els ciutadans ben tranquils que poden gaudir dels seus mòbils, de les seves tauletes." La normativa de l'Ajuntament també obre la porta a instal·lar antenes en edificis catalogats si no hi ha cap alternativa propera. Això encara serà més possible quan les antenes es vagin fent més petites, tant o més com les que hi ha ja instal·lades en alguns edificis de la ciutat.

El text, aprovat inicialment per la comissió de govern, diu que es vol donar resposta adequada a la demanda de serveis a la ciutat tot respectant alhora els valors ambientals, urbanístics i estètics. L’anàlisi de l’estat actual de la cobertura conclou que la xarxa 3G es troba en fase de desplegament avançat però “necessita millores”. L’informe afegeix que en els barris densos hi ha cobertura exterior suficient, però que a l’interior dels edificis és “força millorable”. Pel que fa a la xarxa 4G, de moment es troba en fase de desplegament pilot limitada a zones específiques.

Actualment la ciutat disposa de 800 antenes de telefonia mòbil ubicades en més de 600 punts, però la previsió és que en 4 o 5 anys les necessitats creixin i facin falta uns 500 nous espais on ubicar-hi antenes. Tot i ser més restrictiva a favor de la integració paisatgística i tenir especial cura de l’ impacte visual i ambiental de les instal·lacions, la nova ordenança obre supòsits en la instal·lació d’antenes a edificis protegits. Si bé l’anterior normativa ho prohibia, el text nou obre supòsits per a facilitar la instal·lació d’antenes a indrets on no hi hagi possibilitat d’un altre emplaçament.

L’ordenança també reforçarà la inspecció i control. Es passarà de les 12 sondes actuals a 30 i una de mòbil per garantir la salut als ciutadans.