Una aula de la UPF plena d'opositors d'infermeria

(ACN) Un total d’11.216 persones estan cridades aquest diumenge a les proves per a les oposicions a 3.301 places d’infermeria de l’Institut Català de la Salut (ICS). Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, més de 7.000 aspirants fan les proves a Barcelona. Aquesta és una altra de les moltes convocatòries d’oposicions previstes durant el 2019 a Barcelona i que han contribuït a omplir les aules de moltes acadèmies de preparació.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, han visitat el campus de la UPF a la Ciutadella, on s’examinen milers d’aspirants. La consellera ha qualificat la convocatòria “d’històrica” perquè feia molts anys que no es convocaven tantes places d’infermeria a l’ICS. Una professió que Vergés considera “cabdal per al país i per al sistema sanitari públic”.

Una professió feminitzada

Actualment a l’ICS hi treballen unes 43.000 persones, 12.750 de les quals són infermers o infermeres, amb una proporció d’un 88 % de dones i un 12% d’homes, tot i que aquests representen més del 20 % dels càrrecs directius de la professió, fet que el Departament de Salut vol capgirar. La mitjana d’edat és de 43 anys i el 59 % treballen en hospitals; el 41 % restant a l’atenció primària. Al llarg del 2018 els professionals d’infermeria van atendre prop de 2,3 milions de persones als CAP i van fer més de 12.000 visites a domicili.

Aquest fet s’ha vist traslladat a les aules: no s’han examinat gaires dones. Les que estan embarassades o que alleten han pogut entrar primer i tenir aules específiques per a elles i, fins i tot, tres dones han fet els exàmens a l’hospital perquè tot just han acabat de donar a llum.

Dues dones repassen apunts durant les oposicions d'infermeria