A desenes de balcons dels edificis que envolten la plaça de Ferran Casablancas hi pengen pancartes amb el missatge “Tanatori no”. Des del gener, molts veïns de la Bonanova s’oposen a la ubicació de tres sales de vetlla i una sala d’actes per a 70 persones a una part de les instal·lacions de la parròquia de la Verge de la Pau. Per la seva banda, la parròquia assegura que encara no és un projecte ferm ja que l’empresa funerària que llogaria l’espai encara ha de presentar el projecte definitiu.

Ja hi ha 2.000 veïns en contra

Els veïns asseguren que si tira endavant el projecte, la vida del barri se’n veurà afectada. Per això, des del mes de gener, quan van saber que la parròquia preveia llogar una part de la seva propietat perquè s’hi fessin sales de vetlla i van crear una pàgina web, han recollit 2.000 signatures en contra. No és la primera vegada que la ubicació de serveis funeraris dins la ciutat de Barcelona topa amb l’oposició veïnal, com és el cas del futur tanatori que finalment es farà a Sants a l’antiga seu del Happy Park.

No volen cotxes fúnebres al barri

“Hi haurà impacte d’aparcaments i es bloquejarà la mobilitat de la zona amb cotxes que entren i surten”, es queixa Mari Carmen Orero, veïna i parroquiana. El veïnat diu que la plaça de Ferran Casablancas, on hi ha un parc infantil i un bar, no és lloc on posar un servei així. A més recalquen que això els pot perjudicar en el valor dels preus dels seus pisos.

Els veïns dels entorns diuen que no volen cotxes fúnebres rondant pel barri, una situació que ja van viure 20 anys enrere, quan l’església de la Verge de la Pau feia moltes misses fúnebres abans de la creació dels grans tanatoris de la ciutat.

Un projecte que no és definitiu

La parròquia assegura que no és un projecte ferm però que, de moment, és la proposta que té més pes i diu que estan oberts a altres propostes. Recalca que la proposta actual no és un tanatori, sinó sales de vetlla: “Seran tres sales de vetlla, no hi haurà res més, és com si fossin tres miniapartaments on no hi haurà ni cremadors, ni neveres ni res de tot això”, aclareix Albert Folguera, membre del consell econòmic de la parròquia de la Verge de la Pau.

1.000 m² en lloguer

Són un total de 1.000 m² els que la parròquia vol llogar a una empresa de serveis funeraris amb l’objectiu de generar més ingressos: “Volem llogar els espais que actualment estan infrautilitzats per donar, justament, més serveis a la comunitat”, explica Folguera. Per la seva banda, el veïnat que s’oposa al projecte diu que poder fer més activitats parroquials és una excusa: “En altres barriades es fan coses molt interessants i no tenen els recursos que té aquesta parròquia”, afirma el veí Vicenç Fernández.

“El barri no necessita sales de vetlla”

Els parroquians es queixen que la parròquia no escolta els feligresos perquè el barri no necessita sales de vetlla, ja que tenen dos tanatoris a 10 minuts en cotxe. Joaquim Sellarés, un altre veí, afegeix: “Fer una activitat per treure’n un guany no és precisament la finalitat de l’Església, la seva finalitat és donar suport a la gent”.

Els veïns voldrien que en aquestes instal·lacions s’hi ubiquessin serveis necessaris al barri com un centre de dia per a la gent gran o una escola bressol.