L’opinió de les dones guanya espai als mitjans catalans, tot i que alguns dels principals —de titularitat privada— encara es resisteixen a la paritat. Aquesta és la principal conclusió de l’informe que ha publicat el col·lectiu #OnSónLesDones, amb dades d’octubre a desembre del 2024. De fet, dels 19 mitjans o programes analitzats, 12 són ja paritaris, tres mitjans o programes més que el 2021 i 10 més que el 2016, quan es va fer el primer recull de dades.
D’acord amb els criteris establerts, s’entén la paritat quan s’assoleix un percentatge entre el 40 i el 60 % de dones als espais d’opinió i el col·lectiu constata que hi ha hagut un avanç important. Malgrat tot, exigeixen que els ajuts públics es limitin als mitjans que “promoguin la participació activa de les dones, la presència paritària de dones i homes i una imatge plural de tots dos sexes en tots els àmbits, amb una atenció especial als espais de coneixement i generació d’opinió”.
Resultat “agredolç”
El recompte, segons titulen, deixa un “regust agredolç”. Asseguren que “la part agra ve de comprovar que, un any més, alguns mitjans continuen menystenint l’opinió de les dones, amb una presència del tot desigual en els seus espais d’opinió respecte a la dels homes”. Els mitjans o programes amb un terç o menys de presència de dones als espais d’opinió són La Vanguardia (18 %), el digital El Món (26 %), El Periódico de Catalunya (29 %), el diari Ara (30 %), El món a RAC1 (30 %), el Nació Digital (33 %) i Via lliure, de RAC1 (35 %).
La tertúlia televisiva de la pública, la més paritària
El recompte d’#OnSónLesDones de la tardor del 2024 assenyala que els espais més paritaris són els programes d’actualitat de les televisions públiques, així com els de la ràdio pública. Totes les tertúlies televisives d’actualitat ja són paritàries: les d’Els matins, Tot es mou i Més 324, de 3Cat, la del programa d’actualitat bàsics, de betevé, i la de Cafè d’idees, de TVE Catalunya. En conjunt, un 45 % de les persones convidades a opinar en tertúlies i debats d’actualitat a les televisions catalanes són dones.
Per contra, a la ràdio privada RAC1 l’accés de les dones als espais d’opinió encara és minoritari. De fet, només un programa, l’informatiu del vespre No ho sé, és paritari en les seves tertúlies. La desigualtat entre homes i dones a l’hora d’opinar perviu al magazín matinal d’actualitat El món a RAC1, el més escoltat a Catalunya, en què el percentatge d’opinions de dones és només del 30 %.
La premsa escrita recull les dades més baixes
Pel que fa als espais d’opinió de la premsa escrita, registren nivells baixos de paritat. El diari La Vanguardia encapçala el rànquing amb només un 18 % dels seus articles d’opinió firmats per dones. El segueix el diari Ara, amb un 30 % d’articulistes dones, i El Periódico de Catalunya, amb un 29 %. Només un dels diaris analitzats, El Punt Avui, és paritari en els seus espais d’opinió, amb un 45 % d’articles firmats per dones.
Els mitjans digitals també són, en conjunt, no paritaris, amb un percentatge agrupat del 37 % de dones en els espais d’opinió. Dels quatre que #OnSónLesDones ha analitzat aquest trimestre, només el Vilaweb (amb un 45 % de dones) i El Nacional (amb un 42 %) són paritaris, mentre que el Nació Digital (amb un 33 % de dones) i El Món (amb un 26 %) queden molt lluny encara de la paritat, segons el col·lectiu.