A dos quarts de set del matí, els Mossos d'Esquadra han entrat de manera simultània a 13 immobles, entre els quals habitatges i locals. Un és aquest establiment, de 180 metres quadrats. La policia n'ha tret prop de 200 plantes de marihuana, a més de material divers que s'han endut en bosses i caixes. També s'hi han detingut dues persones. Aquest ha estat l'escorcoll més de tots els que s'han fet, ha durat més de set hores. Al llarg del matí s'han acostat fins aquí el propietari de l'establiment, que ens han explicat que fa anys que el tenen llogat i no havien tingut mai problemes amb els inquilins. En el conjunt de l'operació s'han detingut 29 persones, a qui s'acusa de pertinença a grup criminal, extorsions, lesions i tràfic de drogues. Segons fonts pròximes al cas, la investigació se centra en una facció dels Latin Kings que va legalitzar-se el 2006 i que està inscrita al registre d'associacions de la Generalitat. De fet, les mateixes fonts apunten que entre els detinguts hi ha el qui va ser un dels impulsors d'aquest procés de legalització, que fins i tot va anar al Parlament. Ara se l'acusa de ser el presumpte líder de la banda. Malgrat que els escorcolls ja s'han acabat, la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. A més de Barcelona, el dispositiu s'ha desplegat per vuit poblacions més, entre les quals l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

La policia atribueix als 25 homes i quatre dones detinguts quatre delictes: pertinença a grup criminal, extorsió, lesions i tràfic de drogues. A més de Barcelona, també s’han fet escorcolls a Cornellà de Llobregat (amb un detingut), Santa Coloma de Gramenet (un arrestat), Sant Boi de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat (cinc detinguts), Caldes d’Estrac (un), Terrassa (un), Rubí (un) i Badalona (un). Malgrat que les entrades als domicilis s’han donat per acabats aquest migdia, l’operació continua oberta i els Mossos d’Esquadra no descarten que es puguin fer més detencions.

A la ciutat, l’operació s’ha centrat al barri d’El Clot, on s’han fet tres escorcolls i s’han detingut diverses persones. El més llarg, de més de set hores, s’ha fet en un local comercial situat al passatge d’accés als Jardins de Joana Tomàs. Els Mossos d’Esquadra hi han decomissat unes 200 plantes de marihuana, a més de material divers per fer-ne el cultiu. Els propietaris de l’immoble, que s’hi han desplaçat alertats per l’administrador de la finca, han explicat que el tenien llogat des de feia almenys dos anys i que no havien tingut mai cap problema amb l’inquilí.

Entre els detinguts hi ha el presumpte cap de la banda que fonts pròximes al cas apunten que és un dels impulsors del procés de legalització de la banda llatinoamericana. De fet, fins i tot va comparèixer al Parlament el 2008. Les mateixes fonts apunten, de fet, que la investigació se centra en una facció dels Latin Kings que va legalitzar-se el 2006 i que està inscrita al registre d’associacions de la Generalitat.