(ACN/Redacció) Professionals de l’Institut Guttmann i de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona) han dut a terme per primer cop a Europa una reconstrucció de nervi frènic en dos pacients amb tetraplegia, amb l’objectiu que tornin a respirar sense ventilació mecànica. Amb la intervenció d’aquest nervi es millora la mobilitat del diafragma i, després de la implantació d’un marcapassos diafragmàtic, el pacient pot acabar respirant de forma autònoma. Aquest procés quirúrgic és efectiu en entre un 40 % i un 80 % dels casos.
Els dos pacients intervinguts, amb lesions cervicals, van ser operats dijous passat sense incidències i ara es recuperen favorablement. Malgrat això, el resultat final de la intervenció no se sabrà fins d’aquí a un any, ja que cal esperar a veure com es recupera el nervi i, a més, hauran de fer mesos de rehabilitació.
Les complicacions que genera la ventilació mecànica
La ventilació mecànica a través d’una traqueotomia és la teràpia estàndard per a pacients amb tetraplegia després d’una lesió medul·lar. Usar-ne de manera crònica afecta la qualitat de vida i genera dificultat al parlar, pèrdua d’olfacte o augment de secrecions. A més, els pacients tenen una alta taxa de complicacions mèdiques que redueixen la seva esperança de vida, com pneumònies i col·lapse pulmonar, entre d’altres. La retirada total o parcial de la ventilació mecànica en aquests pacients implica un augment de supervivència i qualitat de vida.
Treball pioner a tot l’estat
La Unitat Funcional de Marcapassos Diafragmàtic de l’Institut Guttmann i l’Hospital Germans Trias i Pujol és l’única de l’estat que duu a terme aquesta intervenció, que es va realitzar per primera vegada el 2007.
Un estudi del 2015 va demostrar un 93 % d’èxit en aquesta reconstrucció del nervi a 14 pacients sotmesos a la intervenció en què també se’ls va implantar un marcapassos diafragmàtic. En un 62 % dels casos, després es va poder retirar parcialment o completament la ventilació mecànica.