“S’han incrementat les mesures de seguretat a persones i equipaments públics que han estat objectes d’agressions, pintades o manifestacions”, ha confirmat Millo. Els Mossos despleguen, des d’aquest dimecres, un pla per garantir l’ordre públic i la protecció d’edificis judicials, seus de partits i de l’administració de l’Estat, davant la previsió de protestes que tenen per a les properes setmanes.

Els CDR, en el punt de mira

Aquest “increment de l’agressivitat” als carrers, segons Millo, “justifica perfectament” aquest dispositiu especial, batejat com a operació Minerva. El delegat del Govern a Catalunya apunta als CDR: subratlla que les mobilitzacions que convoquen “diuen que són pacífiques, però acaben en actes no tan pacífics”. En aquest  sentit, ha afirmat que l’Estat i la justícia “no permetran” que s’instal·li a Catalunya “un ‘modus operandi’ fonamentat en accions violentes”.

“Tothom té dret a manifestar-se, però pacíficament, i no es pot permetre que s’actuï amb coaccions, amenaces, intimidació i forçant persones a fer coses que no formen part de la seva voluntat”, ha deixat clar Enric Millo. “Això és violència”, ha reblat.

L’operació Minerva arriba després que la Fiscalia de l’Audiència Nacional hagi anunciat que estudia accions penals contra els CDR. Assegura que les “intolerables actuacions” d’aquests comitès podrien ser constitutives d’un delicte de rebel·lió. Els CDR es defensen en un comunicat, en què neguen que hi hagi violència en les seves accions, i critiquen que se’ls vulgui criminalitzar.

Un dispositiu poc habitual

La decisió de protegir edificis públics i seus de partits, entre altres, de manera permanent és poc habitual. En altres ocasions, operacions com l’actual s’havien activat en motiu d’una manifestació o acte puntual, o en motiu d’una campanya electoral, per exemple. Per això el professor de Ciència Política de la UB, Xavier Torrens, considera “sospitós” que la decisió s’hagi pres després d’alguns incidents violents dels CDR i no quan s’han produït accions violentes de grups d’ideologia feixista espanyola. Un fet que atribueix a una “estratègia políticojudicial” del govern espanyol. “Uns Mossos dirigits per un govern propi”, diu Torrens, “haurien fet una operacióper protegir dels radicals de totes dues ideologies”.