Aquest és l'aspecte del llac quan se'n buida l'aigua. I aquest, el que té després que hi passin els operaris. Netejar aquest llac costa aproximadament tres setmanes de feina. Els operaris van començar a retirar els objectes flotants de la superfície a mitjans del mes juny i continuaran treballant aquí fins a finals de la setmana que ve. Aquests dies la feina se centra a netejar-ne el fons i les parets amb aigua a pressió, una tasca que es fa un cop a l'any a tots els llacs i fonts ornamentals de la ciutat. La brutícia que s'hi acumula és sobretot pols ambiental, però també algunes deixalles fruit de l'incivisme. CRISTINA VILA, directora de serveis del cicle de l'aigua de l'Ajuntament de Barcelona "Aquest llac, amb la seva situació, com podeu veure, està enfonsat i té unes escales molt prominents. Llavors, quan plou tota l'aigua cau per aquestes escales i acaba arribant al llac. Això que fa? Que puguis tenir una mica més d'acumulació de sorres a la base del llac." El de l'Espanya Industrial és el tercer llac més gran de Barcelona. Fa gairebé 8.200 metres quadrats, una superfície en què caben prop de 5 milions i mig de litres d'aigua.

Els treballs, que s’allargaran fins a la primera setmana de juliol, consisteixen en la neteja de la sorra, la pols i les partícules que es dipositen al fons del llac. Un equip d’operaris que va amb barca fa servir un robot específic per a aquestes tasques amb raspall i aspiració. També es retiren els elements sòlids que suren a la part central del llac.

Les tasques inclouen el buidat de l’aigua, la neteja de la part central de les diverses conques del llac i el posterior reompliment de la zona. La superfície del llac es neteja periòdicament i setmanalment es fa un manteniment de la sala de màquines. Dos cops l’any es fan analítiques de l’aigua i neteja del fons i, un cop l’any, el llac es buida per netejar-lo a fons.

El llac del Parc de l’Espanya Industrial està situat al districte de Sants-Montjuïc i és el tercer més gran de la ciutat, amb 8.174 metres quadrats de superfície i un volum de 5.441 metres cúbics d’aigua. Només el superen el llac de Diagonal Mar i el del Parc de la Ciutadella.

Reallotgen una família d’ànecs

Les tasques de neteja han permès descobrir una família de dos ànecs adults i cinc cries, que han estat reallotjats al llac del Parc de la Ciutadella després de donar avís a l’Oficina de Protecció d’Animals de l’Ajuntament. Aquestes tasques de manteniment s’emmarquen en les actuacions programades per netejar les més de 300 fonts ornamentals i llacs que hi ha a la ciutat.