(ACN) L’Open Arms Uno, el vaixell insígnia de l’organització Open Arms, ha salpat aquest dimarts del port de Barcelona cap al Mediterrani central per a la seva primera missió humanitària. L’embarcació ha estat aturada fins ara, ja que ha hagut de superar vuit mesos d’obstacles burocràtics, treballs i dificultats per poder salpar.

L’ONG ja té el veler Astral al Mediterrani en missió de vigilància i assistència i espera que tenir les dues embarcacions a la zona els permeti no deixar cap vida a la deriva. En els darrers dies, l’Astral ha intervingut en nombroses operacions que han permès salvar més d’un centenar de persones al Mediterrani central.

Més de 5.000 persones van visitar el buc

El vaixell va arribar al port de Barcelona, el seu port base, a finals de maig i es va presentar oficialment en un acte el 8 de juny davant de la rambla de Mar. Des de la seva arribada, l’Open Arms Uno va obrir les portes al públic i més de 5.000 persones van poder-lo visitar i conèixer les instal·lacions.

La Fundació Open Arms presenta oficialment a Barcelona el seu nou vaixell insígnia

El vaixell permetrà acollir unes 300 persones

L’embarcació té 66 metres d’eslora i un tonatge quatre vegades superior al vell remolcador Open Arms. Duu a bord quatre llanxes de rescat i permetrà acollir unes 300 persones o fins a un miler en cas d’emergència. La nau disposa de 31 places de tripulació de la missió, que engloba tant persones voluntàries com tripulació professional, i conté un hospital amb 26 llits, dos dels quals estan habilitats com a UCI. L’Open Arms Uno va ser construït a Noruega l’any 2000 i va ser cedit el 2021 pel president de l’organització Solidaire, Enrique Piñeyro.

UNO, el nou vaixell insígnia de 66 metres d’Open Arms

“Garantir la dignitat a la qual tenen dret totes les persones”

L’ONG fa valdre en un comunicat la necessitat de disposar d’un vaixell més segur: “Rescatar significa salvar vides, però també garantir la dignitat a la qual tenen dret totes les persones, vinguin d’on vinguin”. Més d’un miler de persones han perdut la vida al Mediterrani des de principis d’any en un intent per arribar a Europa, segons dades de l’Organització Internacional per a les Migracions recollides per l’organització.