Laura Hurtado ha explicat que les ONG treballen a Idomeni per cobrir les necessitats dels refugiats davant de l’assetjament de les màfies. A més de menjar i productes de primera necessitat, els ofereixen assistència jurídica. Hurtado ha reconegut que “no donen l’abast” i que cada vegada hi ha al camp més dones i nens que fugen de la guerra, i que a Idomeni “hi ha desesperació”.

Davant de la decisió de la Unió Europea que estableix que tots els refugiats que arribin a Grècia seran enviats a Turquia, Hurtado afirma que ha estat rebuda pels refugiats “amb molta tristesa i decepció” ja que lamenten que no hi hagi més solidaritat par part dels països europeus.

“Falta una societat civil que deslegitimitzi les decisions d’Europa”

En la mateixa línia, Tomás Jiménez, expert en drets humans, ha lamentat també en el programa la posició de la Unió Europea envers la crisi dels refugiats i ha afirmat que “no hi ha una societat civil que deslegitimitzi les decisions que es prenen a Brussel·les”. Jiménez ha titllat “d’il·legal” la decisió d’enviar a Turquia els refugiats i considera que, actualment, “hi ha una crisi existencial de valors a Europa”.

D’altra banda, Ignasi Calbó, responsable del programa Barcelona, ciutat refugi, impulsat per l’Ajuntament, ha assegurat que les darreres decisions preses des d’Europa mostren que “hi ha una gran crisi en la gestió dels refugiats”.