Les rèpliques del terrratrèmol han empitjorat la situació a Katmandú, on ja de per si era molt complicada. El Ministeri d'Afers Estrangers continua buscant els 150 espanyols, entre els quals hi ha residents i turistes encara desapareguts. Demà mateix, un avió viatjarà fins a la capital per rescatar els 169 que ja han estat localitzats. Una catàstrofe que ja ha deixat més de 2.500 morts i que podrien augmentar. Ara la comunitat internacional se centra a ajudar els 6.000 ferits, com per exemple els Estats Units, que enviarà equips de rescat i donarà un milió de dòlars per fer front a primeres necessitats. Una tasca també en marxa des d'ONG espanyoles, com Intermón Oxfam, que demà mateix traslladarà des d'aquí tancs amb reserves d'aigua. FRANCESC MATEU, director d'Oxfam Intermón a Catalunya "L'aigua acaba sent un bé escàs o bé no potable. És la principal causa de mort en els dies posteriors a l'emergència. Per tant, és estratègic solucionar el tema de l'aigua. I aquesta és la part de la feina que fem nosaltres." La Creu Roja també treballa a ple rendiment. I ho fa a l'espera que la federació internacional coordinadora avaluï quines són les necessitats. BÁRBARA DÍAZ, tècnica de cooperació de la Creu Roja Catalunya "Estem dotats i preparats per fer un enviament en 24-48 hores de material com ara bidons d'aigua, mantes, tendals de plàstic, kits higiènics i kits de cuina. Aquesta serà una emergència a la qual haurem d'estar presents no només ara, sinó també a llarg termini." També el personal sanitari i la resta d'equips a mans de la Creu Roja estan en prealerta i preparats per viatjar al Nepal en cas que fos necessari.

Francesc Mateu, director d’Intermón Oxfam a Catalunya, ha explicat que una de les prioritats és enviar aigua potable ja que “acaba sent un bé escàs i és la principal causa de mort els dies posteriors a la tragèdia”.

Des de Creu Roja Catalunya, la tècnica de projectes d’acció humanitària Bárbara Díaz ha assenyalat que “tenim un magatzem amb tot preparat per quan faci falta enviar-ho cap al Nepal. Aquesta segurament serà una emergència d’aquestes en què hem d’estar presents, no només ara, sinó també a llarg termini.” La Creu Roja espanyola ha transferit un total de 30.000 euros a la del Nepal. El personal sanitari i la resta d’equips humans estan en prealerta per viatjar al Nepal en cas que fos necessari.

Acció contra la Fam preveu la possibilitat de noliejar durant els propers dies des de Lió un avió amb productes de primera necessitat. Des de Barcelona, l’ONG Amics del Nepal celebra el 20è aniversari d’aquí a 15 dies i ja han decidit convertir la festa en un acte benèfic. “Farem una recollida d’ajuda humanitària per col·laborar, els propers dies seran crucials i es necessitarà tota l’ajuda possible”, explica la presidenta de l’entitat, Cristina Morales.

La Generalitat ha activat el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, tot i que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament no hi enviarà res fins que els propers dies es reuneixi el comitè que ha d’avaluar els canals o projectes disponibles. És el mateix que farà l’Ajuntament de Barcelona, que fins ara no tenia projectes de cooperació en marxa amb el Nepal.

Des d’arreu s’està preparant ajuda humanitària. Noruega, per exemple, ja ha promès enviar-hi uns tres milions i mig d’euros en ajuda. Els Estats Units han anunciat l’enviament d’un equip de seguretat especialitzat en la recerca de persones sota la runa i d’un primer paquet d’ajudes d’un milió de dòlars.

Els terratrèmols dels dos darrers dies al Nepal han causat més de 2.000 morts i uns 6.000 ferits.