Les persones amb càncer tenen més risc de patir formes greus de covid-19. Tot i això, el Ministeri de Sanitat de moment no ha prioritzat la vacunació d’aquests malalts. Salut, en canvi, inclourà els pacients oncològics en la segona etapa del pla de vaccinació, per tant, els haurien d’immunitzar abans de finalitzar del juny, sempre que les farmacèutiques compleixin amb el subministrament pactat.

Entitats que treballen amb pacients amb càncer demanen que se’n prioritzi la vacunació, tot i que alguns oncòlegs puntualitzen que no són idònies per a tots els pacients i que depèn del tipus de tractament al qual s’estiguin sometent.

Pulmó i sang, els tumors amb més risc

Les persones amb tumoracions a la sang o al pulmó i les que estan en tractament oncològic són les que estan més exposades a tenir complicacions de la covid. Enriqueta Felip, oncòloga de l’Hospital Vall d’Hebron i vicepresidenta de Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), reivindica que s’avanci sobretot la vacunació d’aquestes malalts. Els especialistes també envien un missatge de calma als pacients i asseguren que tot i que les vacunes no s’han assajat amb persones amb càncer, pesen més els beneficis de la vaccinació que els riscos.

Els pacients esperen la vacunació

La Sònia Melero i l’Amalia González són dues de les persones amb càncer que esperen el moment de sentir la vacuna al braç. Ambdues coincideixen a assegurar que aquests pacients estan més exposats al virus, no només perquè els tractaments els deixen immunodeprimits, sinó també perquè passen moltes hores a l’hospital. Per això, l’Amalia no dubta a afirmar: “Vivim gràcies als assajos, per què hem de tenir por a una vacuna?”.

Vivim gràcies als assajos, per què hem de tenir por a una vacuna?”
Amalia González, pacient oncològica

Més consultes als psicooncòlegs

A mesura que ha evolucionat la pandèmia, han augmentat les peticions de suport psicològic presencials i sobretot telemàtiques. Segons Rafa Castell, psicooncòleg de l’Associació Espanyola contra el Càncer, els malalts necessiten un acompanyament per gestionar la por. En un primer moment era al contagi i, ara, les incerteses que els genera la vacunació. “Els pacients amb càncer no sabem quina simptomatologia pot provocar aquesta vacuna i la nostra malaltia”, diu la Sònia. Tot i això, els experts insisteixen que la vacunació és segura i no comporta riscos addicionals.