Una vintena treballadors de l’ONCE s’han tancat aquesta nit de divendres a la seu de l’entitat per denunciar el que consideren una precarització de les condicions de treball dels venedors de cupons. Diuen que aquest any la plantilla a Espanya es reduirà en gairebé 350 treballadors i que els venedors amb discapacitat, que van a comissió, venen cada vegada menys cupons. El sindicat Comissions Obreres ho atribueix a la proliferació dels punts de venda fora dels quioscos de l’ONCE, com ara bars o benzineres, que consideren els fan competència deslleial.

El secretari de l’ONCE de CCOO Catalunya, Raül Contreras, considera que “l’ONCE està creada per donar feina i oportunitats a la gent invident i amb discapacitats, no perquè el nostre producte el tinguin superfícies que no tenen personal amb discapacitat” i també que “per a ells és un guany afegit, perquè l’empresa ja té els seus beneficis”.

L’ONCE, en canvi, defensa que els punts de venda complementaris acaben aportant benefici per als venedors dels quioscos. L’entitat va impulsar les vendes en gasolineres i centres comercials en plena crisi, l’any 2009, per contrarestar les caigudes de vendes i afirmen que aquests punts no han augmentat.