laboratori clinic coronavirus

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja vigila l’evolució de la nova variant del coronavirus, en concret la subvariant B.1.640.2, detectada recentment a França i que ha estat batejada com a ihu. Ho ha confirmat la doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga líder de l’OMS. Aquesta especialista aclareix, amb tot, que “no està circulant gaire activament”.

Els primers casos van ser detectats al setembre del 2021 en un seguit de països i es va decidir categoritzar-los com una variant sota supervisió un mes després. “Aquesta variant representa menys d’1 % de les mostres a França“, segons Van Kerkhove, que afegeix que hi ha dues subvariants: la B.1.640.1 i la B.1.640.2 i destaca que és important fer-ne el seguiment per la “quantitat de mutacions que té”, però reitera que no està circulant “gaire activament”.

L’epidemiòloga recorda que “és bastant comú” que hi hagi aquest tipus de variants però vol posar l’accent en el fet que “les vacunes actuals contra la covid-19 funcionen per a totes les variants actives”.

IHU, un nou cep amb 46 mutacions

Aquesta nova variant ha rebut el nom d’ihu per les sigles de l’Institut Hospitalari Universitari Méditerrannée de Marsella (França). Segons les primeres anàlisis, té 46 mutacions i 37 deleccions que van donar com a resultat 30 substitucions d’aminoàcids i 12 deleccions.

El seu genotip va portar a crear un nou llinatge, el B.1.640.2, que és un grup germanofilogenètic de l’antic llinatge B.1.640, reanomenat B.1.640.1. Tots dos llinatges difereixen en 25 substitucions de nucleòtids i 33 delecions.

Una variant menys activa

La directora del Departament d’Immunització de l’OMS, Kate O’Brien, detalla que “és menys activa i que encara s’està avaluant”. Afegeix que “és una variant que potser està augmentant la seva prevalença” i que malgrat que ja hi ha proves específiques, “està pendent d’una anàlisi més profunda”.

O’Brien ha volgut recalcar també el paper de les vacunes per protegir de casos greus de la malaltia, “com s’està veient amb l’Òmicron”. “L’acompliment de les vacunes funciona fins i tot amb aquestes variants”, ha reiterat l’experta.