L’entitat social Òmnium Cultural ha engegat una campanya contra la monarquia espanyola. Amb el nom de “Fem-la caure”, té com a principal objectiu esborrar qualsevol rastre de la monarquia espanyola dins dels Països Catalans. La campanya preveu diverses accions, com demanar el canvi de nom dels carrers, places i avingudes que conserven el nom d’algun membre de la dinastia borbònica, o la sol·licitud de l’eliminació de bustos i estàtues, i la retirada de les medalles, permisos i honors concedits a Felip VI i a Joan Carles I.

Un web per localitzar-ne tots els rastres

L’entitat ha posat a disposició de la ciutadania una pàgina web, www.coronaciao.cat per fer una crida a la ciutadania i construir un mapa per localitzar la presència de la monarquia en tots els punts del territori català. L’entitat considera que l’eina facilitarà localitzar el rastre borbònic, per així esborrar-lo posteriorment del país. Òmnium també ha fet un vídeo per distribuir el missatge a través de les seves xarxes.

Tres anys després del discurs del rei

Òmnium Cultural inicia aquesta acció dos dies després del tercer aniversari de l’1 d’octubre, coincidint també amb el tercer aniversari de la declaració institucional de Felip VI en què va criticar durament les accions de la Generalitat i va legitimar l’actuació policial durant l’1 d’octubre. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha subratllat que el rei hauria d’haver demanat perdó pel discurs del 3 d’octubre del 2017, que titlla de “vergonyós i lamentable”.