L’Oficina Antifrau de Catalunya s’ha decantat clarament per investigar i castigar, si s’escau, tot aquell cas de vacunació irregular, és a dir, persones que han rebut el vaccí contra la covid-19 quan encara no els tocava segons el pla establert. Miguel Ángel Gimeno, director de l’oficina, afirma que ja han obert diligències dels pocs casos que els han arribat i confia que la Generalitat faci el mateix en cas de sospita o denúncia.

“Les irregularitats que s’han comès no poden quedar sense resposta. Pot ser un delicte penal, si fos molt greu, o pot ser una sanció administrativa. En tot cas, l’Oficina Antifrau investigarà per determinar què ha passat i, en funció del que sigui, arxivarà el cas o bé el passarem a la fiscalia o a l’administració”, ha conclòs Gimeno.

Més enllà de criteris ètics o sanitaris, des d’Antifrau es recorda que les vacunes es compren amb diners públics i, per tant, una desviació de les dosis cap a persones que encara no les han de rebre es pot considerar corrupció.

Protocols detallats com a prevenció

Més enllà de les actuacions sancionadores, Antifrau ha recomanat fer arribar a les infermeres que estan injectant les vacunes protocols detallats per als diversos supòsits que es poden trobar. “Cal deixar molt clar què han de fer si sobren dosis o si una persona no es presenta. Que no hi hagi dubtes ni esquerdes, ni depengui de criteris personals. Cal que tingui instruccions clares que el protegeixin si s’apropa algú que pot exercir-hi influència”, assegura Gimeno.

En tot cas, aposta per fer públiques aquestes instruccions com a exercici de transparència. Per als casos que es puguin escapar a aquests supòsits inicials, Antifrau proposa posar a disposició dels sanitaris que vacunen un telèfon o un servei de consulta àgil per resoldre’n qualsevol dubte. Creu que, amb tot plegat, s’evitarien excuses i seria més fàcil provar irregularitats.