(ACN) L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) valora personar-se com a acusació popular en el cas de la dona trans morta dimarts a mans de la seva parella al districte de Sant Martí. Ho ha dit el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, que ha assegurat que assumiran aquesta responsabilitat si la família de la víctima o la Generalitat no fan el pas.

Alhora, ha reclamat al magistrat del jutjat d’instrucció que s’ha fet càrrec de la causa que se n’inhibeixi i la traslladi a un jutjat especialitzat en violència contra la dona. N’ha parlat en una roda de premsa per fer balanç de les discriminacions LGTBI-fòbiques que s’han registrat aquest mes de gener. Ha dit que se n’han produït 24, que suposen un 20 % més que el mateix període del 2022.

“Ella ja no pot parlar”

Eugeni Rodríguez ha considerat imprescindible que aquesta causa disposi d’acusació popular o particular i que es reconegui la “dignitat” de la víctima. En aquest sentit, ha remarcat que aquest “és el cas més idoni per a les acusacions populars perquè ella ja no pot parlar”, ha lamentat. 

Rodríguez ha explicat que si finalment la família de la dona prengués la decisió, l’Obsevatori s’encarregaria de proporcionar-li acompanyament i assessorament jurídic. De la mateixa manera, ha destacat que també parlaran amb la Generalitat i l’Ajuntament per decidir quina és la millor opció. 

Tot i que ha lamentat els fets, ha afirmat que està servint per evidenciar les desigualtats que pateixen les dones trans i la mancança que pateixen en matèria de violència contra les dones.

Telèfons d’atenció a les víctimes

En cas de ser víctima de violència de gènere hi ha un telèfon gratuït, confidencial i amb atenció les 24 hores i en 124 idiomes: 900 900 120. Els professionals d’aquest servei de l’Institut Català de la Dona, entre els quals hi ha advocats i psicòlegs, t’oferiran informació sobre la violència contra les dones i t’assessoraran sobre tot el que pots fer davant d’aquesta situació.

El 016 és el telèfon gratuït de la Generalitat de Catalunya contra la violència de gènere. És confidencial, no deixa rastre en la llista de trucades i funciona les 24 hores del dia. També pots contactar-hi a través de WhatsApp al número 600 000 016.