Aquest pollet de pardal va arribar ahir a la clínica veterinària. Una veïna el va trobar arraconat al costat d'un arbre, segurament havia caigut del niu. A Barcelona hi ha quatre clíniques que tenen conveni amb la Generalitat per fer recollida d'animals autòctons ferits o desorientats i començar el procés de recuperació. IGNASI PULIDO, veterinari de la Clínica Survet "El que els hi donem és suport nutricional, hidratar-los, que normalment venen deshidratats i alguna cura, clar, perquè l'animal pateix algun tipus de patologia perquè ha rebut un traumatisme o està desnodrit." En trobar un animal ferit, cal trucar al 012 per saber quin és el veterinari més proper on portar-lo. Cal manipular-lo amb cura, tancar-lo en una caixa fosca i dur-lo tan aviat com sigui possible a la clínica. Un cop feta la primera assistència, els agents rurals són els encarregats de traslladar-lo al centre de recuperació. Només a Barcelona ciutat l'any passat es van fer 1.273 recollides d'animals, i un 85% eren ocells. JOAN RIUS, cap de l'àrea bàsica del Cos d'Agents Rurals de Barcelona "Hi ha molta gent que pot pensar que la capital, la zona urbana, és una zona fluixa en fauna i és al contrari. Precisament és potser d'on venen més animals al centre de recuperació." Tots els animals trobats a Barcelona viatgen fins al Centre de Fauna de Torreferrussa. Aquí els atenen amb l'objectiu final de tornar-los a deixar en llibertat. RAFAEL MOLINA, veterinari del Centre de Fauna de Torreferrussa "És molt important: ajuntar-los amb animals de la mateixa espècie per temes de comportament perquè ells sàpiguen que són un pardal, una merla o el que sigui. I quan ja mengen sols i comencen a volar, van a unes gàbies exteriors on fan musculació i finalment són alliberats." Perquè la història acabi bé, és molt important que els animals hagin tingut el mínim contacte possible amb els humans. Per això, demanen que no es tingui la temptació quedar-se l'exemplar com a animal de companyia.

Trobar-se un pollet d’ocell que ha caigut del niu pot ser relativament freqüent a la primavera i l’inici de l’estiu a la ciutat de Barcelona. És també quan els Agents Rurals que actuen a la ciutat reben més trucades per recollir animals ferits, desorientats o que han fet el niu en un racó que molesta algun veí. Des de fa dos anys, el Departament d’Agricultura disposa d’un pla que permet que siguin els mateixos barcelonins els qui facin el primer pas per tractar de recuperar aquests animals.

En trobar un animal ferit, cal trucar al 012 per saber quin és el veterinari més proper on portar-lo. Cal manipular-lo amb cura, tancar-lo en una caixa fosca i dur-lo tan aviat com sigui possible a la clínica. A Barcelona hi ha quatre veterinaris que tenen conveni amb la Generalitat per fer recollida d’animals autòctons ferits o desorientats. Joan Rius, cap de l’Àrea Bàsica del Cos d’Agents Rurals de Barcelona, explica que l’any passat es van fer 1.273 recollides a la ciutat de Barcelona, un 85% de les quals eren ocells. “Hi ha molta gent que pensa que Barcelona és una àrea fluixa en fauna i és al contrari: precisament és potser d’on vénen més animals al centre de recuperació”, comenta Rius.

Un cop feta la primera assistència, els agents rurals són els encarregats de traslladar-lo al Centre de Recuperació de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda, on els animals reben assistència i comencen el procés de recuperació. “Cal ajuntar-los amb animals de la mateixa espècie per temes de comportament, perquè ells sàpiguen que són un pardal o una merla. I quan ja mengen sols i comencen a volar, van a unes gàbies exteriors on fan musculació i finalment són alliberats”, explica Rafael Molina, veterinari del centre de Torreferrussa. És molt important que els animals hagin tingut el mínim contacte possible amb els humans. Per això, des del centre de recuperació demanen que no es tingui la temptació de quedar-se l’exemplar com a animal de companyia.