L’Observatori contra la LGTBI-fòbia compleix 16 anys i ho fa en un moment en què “els discursos d’odi cap al col·lectiu troben en les xarxes socials un canal on propagar-se”. N’està convençut l’Eugeni Rodríguez, president d’aquesta entitat, que també afirma que el servei és més necessari que mai en un moment d’auge de l’extrema dreta i en el qual les estadístiques s’entesten a demostrar un augment de les violències cap al col·lectiu LGTBI.
Demanda de més inversió per abordar les violències
Des de l’Observatori asseguren que en aquests anys s’han atès 2.000 persones a tot Catalunya, i el 70 % d’aquestes, és a dir 1.400, a Barcelona. A punt de tancar l’any 2024 a la ciutat, s’han atès 115 persones.
La gran majoria d’incidències es produeixen, segons l’entitat, en cap de setmana, i és per això que demanen poder ampliar el personal que treballa dissabte i diumenge. Actualment, hi ha contractats dos professionals un de l’àmbit del dret i l’altra de la psicologia.
Protocol contra discriminacions únic a l’estat però sense pressupost
L’Observatori treu pit del protocol municipal creat ara fa cinc anys per abordar les situacions de discriminació per LGTBI-fòbia i en què actuen coordinadament amb l’Oficina per la No Discriminació i el Centre. Ara bé, des de l’entitat afirmen que aquest protocol no disposa de pressupost, i per això fa una crida a les institucions per revertir la situació. També demana a les administracions més prevenció i més campanyes de sensibilització
Acusació particular en nombrosos casos d’agressions a membres del col·lectiu
Al llarg dels seus 16 anys d’existència, l’Observatori s’ha personat com a acusació particular en el cas de l’agressió d’un jove al metro d’Urquinaona i l’agressió múltiple a la platja del Somorrostro, entre d’altres. En agressions com la que va rebre una parella de lesbianes al metro o les que ha rebut el col·lectiu de persones trans, ha activat el protocol, i en tots els casos ha ofert atenció legal i psicosocial a les víctimes.
Va ser l’entitat qui va impulsar la celebració del dia 22 d’abril del Dia Internacional contra l’Homofòbia al metro, i qui ha proposat la modificació de la Llei 11/2014, ja que pensen que en els últims anys ha sofert una gradual desaparició del poder efectiu del seu règim sancionador.
Des de l’Observatori contra la LGTBI-fòbia també s’han impulsats punts liles i LGTBI permanents tant a l’Apolo com al Razzmatazz. Aquest dimecres a la tarda l’Observatori ha acollit unes jornades en què s’ha fet balanç dels 16 anys de l’entitat i els reptes a assolir.